close
Полезни съветиРазни

Здравословни напитки в топлите летни дни

Organic smoothies, fruit yogurt and juices

Лятото е чудесен сезон да изградим навици за по-здравословно хранене и да пречистим организма си от натрупаните токсини. Горещото време намалява апетита и ни стимулира да приемаме повече течности, плодове и зеленчуци. Сега е моментът да редуцираме теглото си без да се затормозяваме със строги режими. Тайната е, да наблегнем на здравословни леки витаминозни напитки.

Смути напитки

Organic smoothies, fruit yogurt and juices

Смутитата са плодови и/или зеленчукови напитки, приготвени в блендер. В някои случаи можете да използвате и пасатор, но имайте предвид, че блендерът може да раздробява продуктите доста по-прецизно и бързо. В смутито освен плодове и зеленчуци, се добавя и течност- прясно мляко, кисело мляко и вода, соево или бадемово мляко. Много приятен вариант е кокосовото мляко. Течността може да бъде изцеден плодов или зеленчуков сок. Имате възможност да прибавяте мед, канела, ядки, какао, за да се получи приятна на вкус напитка, която да изпиете с удоволствие.

Предлагаме няколко варианта на здравословно и вкусно смути, което може да бъде идеалната закуска в горещите летни дни.

Ягодово смути 

ягодово смути

Ягодовото смути е подходящо както за сутрешна закуска, така и за прием във времето между отделните хранения. То е засищащо и освежаващо. Ягодите са известни със съдържанието на полифеноли, които се борят с рака, а също и с полезните омега-3 мастни киселини. Половин купичка от червените плодове, ни осигурява 70% от дневната доза витамин C, а също антиоксиданти и фибри.

За да си приготвите ягодово смути са необходими 6-7 ягоди, 1 ч.ч.кисело мляко или 1 ч.ч. прясно мляко (може да използвате и растително), 1 с.л. мед (по желание) , ½ банан. Всички продукти блендирате до получаване на гладка течност.

Черешово смути

черешово смути

В сезона на черешите изкушете сетивата си с освежаващото и полезно черешово смути. Черешите са източник на антиоксиданти, борят се с лошия холестерол в организма, съдържат бета каротин, витамин С, калий, магнезий, желязо, фолиева киселина и фибри. Тези плодове са сред малкото, в които се открива мелатонин. Това е естествен хормон, който регулира съня. Проучвания са доказали, че мелатонинът има роля и за подобряването на паметовите процеси в мозъка.

Тази напитка ще приготвите с 1 ч.ч. пресни череши, без костилките; ½ банан, ½ ч.ч. лимонов сок, 1 ч.л. мед, 4-5 сурови бадема, ½ ч.ч. минерална вода,  няколко бучки лед. Всички продукти блендирате до получаване на гладка течност.

киви смути

Кивито е достъпно целогодишно и е много полезен плод. Съдържа голямо количество витамин С и хлорофил- зелен пигмент, койо подобрява дейността на черния дроб и стимулира изгарянето на мазнини за енергия. Кивито засилва имунната система и ни пази от настинки.

Смутито с киви има енергизиращ зелен цвят и действа много благоприятно когато сме изтощени. Пригответе го с 1 брой добре узряло киви, ½ банан (по желание), ½ зелена ябълка, ½ авокадо, 50 мл.лимонов сок, 1 ч.ч. минерална вода. Блендирате продуктите до получаване на гладка течност.

Пъпешово смути

пъпешово смути

Екзотичен вкус, който е любим на малки и големи. Пъпешът е плод, който има високо съдържание на фолиева киселина- много полезна при бременност и анемия. Действа тонизиращо и засища глада. Консумирането му помага за освобождаване от токсичните вещества, а микроелементите в плода, понижават кръвното налягане и нивата на холестерол в организма.    

За пъпешово смути са нужни 1 ч.ч. кубчета замразен пъпеш, 1 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок, 1 ч.л. мед (по желане),  5-6 ядки сурово кашу, листа мента за декорация. Блендирате продуктите до получаване на гладка течност.

Спаначено смути

спаначено смути

За спаначено смути е необходима 1 ч.ч. пресен и крехък био бейби спанак, 1 банан, 1 ч.ч. соево мляко, 5-6 ядки суров шам фъстък. Блендирате до получаване на гладка течност.

Здравословните храни и напитки ще ви заредят с положителна енергия, ще прочистят натрупаните вредни вещества от зимния период, ще редуцират излишните килограми. Грижата за тялото е както вътрешна, така и външна. Съчетайте смути изкушенията със спорт и дейност на открито.  Не забравяйте да се радвате на летните моменти и да обичате себе си и околните.

 

 

 

Tags : напиткаполезносмути
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response