close
Полезни съветиРазни

Искате балансирана диета? Пийте вода!

water-jug

Всички сме чували колко е важна водата за организма, но знаем ли какво точно прави тя за него? И дали е възможно начинът, по който я пием, повече да ни навреди, отколкото да е полезен? Съществуват много фактори, поради които е важно как приемаме водата си ежедневно, някои от които са разгледани по-долу. Ще разберете и какви са симптомите на обезводняване, както и някои хитринки за прост, но ефективен прием, а накрая и няколко „не правете така, когато пиете вода“ съвета.

Всички знаем, че през горещите месеци е задължително да пием повече вода – минимум 8-10 чаши на ден. Това обаче не означава автоматично, че през зимата трябва да намалим това количество. Важно е да обръщаме внимание на сигналите на тялото си. Понякога, когато си мислим, че сме гладни, това може да е знак, че всъщност сме жадни.

water-jug

Счита се, че водата е едно от седемте важни хранителни вещества, от които се нуждае тялото ни, за да живее. За това е препоръчително да приемаме от 8 до 10 чаши вода дневно. Някои от признаците, които може да се дължат на дехидратация, са чести главоболия, болки в ставите, проблеми с кожата, наддаване на тегло, замайване, запек, преяждане, слабост, ниски нива на енергия и лошо храносмилане. И това са само част от потенциалните симптоми при неадекватен прием на вода. Водата е течността, от която се нуждаят хранителните вещества, за да се придвижват в тялото ни, както и тя осигурява пътя, по който го напускат токсините. Много вещества (особено витамини като С и В, които се разтварят във вода), както и хормони, изискват вода, за да се разнесат правилно из тялото. Освен това липсата на вода може да доведе до високо кръвно налягане и до образуване на камъни в бъбреците. И за финал, водата е нужна за правилното храносмилане, както и за метаболизма на мазнините в черния дроб, така че обезводняването може да доведе и до покачване на теглото.

Ако не сте сигурни дали пиете достатъчно вода, това може да се разбере доста лесно. Първият признак е жаждата – ако сте жадни, значи вече сте дехидратирани. Вторият признак е цветът на урината – тя трябва да е светло жълта. Колкото по-тъмна е, толкова повече ви липсва вода. Изключение е само първата сутрешна урина, която се е събирала цяла нощ, без през това време да сте пили вода. За това е добре да започвате деня с пиене на вода. Друго изключение е, ако приемате добавки с витамин В, защото той също има свойството да променя цвета ú към по-тъмен.

2

Съществуват и други фактори, които причиняват ранна фаза на обезводняване. Към тях спадат приемът на дехидратанти (някои действащи и като диуретици), като кафеин, алкохол, никотин и сол. Ако консумирате много от тях често, трябва да компенсирате с прием на повече вода в ежедневието си. Ако пиете две чаши кафе през деня и една бира в края на работния ден, трябва да наваксате изгубените заради тях течности с допълнително количество вода. Имайте едно на ум и когато приемате силни чайове, съдържащи кофеин, защото те също се явяват много повече дехидратант, отколкото заместител на водата. Други фактори за обезводняване са активното движение и спортуването, при които човек отделя повече пот. Това автоматично повишава нуждата на тялото от вода, точно както и през топлите месеци на годината. За това най-много вода губите и съответно се нуждаете да възстановите, ако излезете да тичате в горещ юлски ден, например.

Има и навици, които трябва да избягвате, що се отнася до пиенето на вода. Точно както при всичко останало, така и при приема на вода има правилни и неправилни начини. Много от хората, които нямат навик да пият достатъчно вода, но искат да поправят това, може да се насилят да приемат цялото препоръчително количество за деня за кратко време, например в края на деня. Да се нагълтате с голямо количество вода наведнъж е шок за тялото и не е добра идея. Вместо това трябва да пиете равномерно през целия ден, така че тялото постепенно да получава количеството, което му е нужно. Има един прост трик, чрез който да контролирате колко вода пиете, а и да се подсещате да го правите. Дръжте близо до себе си съд или бутилка с вода, която предварително сте измерили колко чаши събира. Например, ако побира 4 чаши, знаете, че за целия ден трябва да изпиете поне две такива бутилки. Опитайте често да отпивате в продължение на целия ден и скоро ще откриете, че това се е превърнало във ваш полезен навик и повече не е нужно да си напомняте. Пиенето на големи количества вода по време на хранене също не е добра идея, защото така се разрежда стомашната киселина, което води до влошаване на  храносмилането. По-добре да се приема преди и след храненето, но като се остави да мине известно време между етапите, така че да не се нарушат храносмилателните процеси. Пиенето на вода сутрин преди всичко останало помага на тялото да започне по-лесно деня.

water_berries

Докато се опитвате да свикнете, има още няколко лесни начина да направите пиенето на повече вода по-приятно. Може да напълните голяма бутилка с любимите си плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки и др., след което да допълните със студена вода. Тази пропита с плодов аромат вода е много освежаваща, особено през лятото. Подобен свеж ефект се получава и като просто смачкате вътре листенца мента или парченца лимон или краставица. А в крайна сметка може да откриете и собствения си любим аромат. Просто помнете, че ако съдържа кафеин, вече не се брои за вода.

След като вече знаете ползите от редовния прием на достатъчно количество вода, както и правилните начини за приема ú, се уверете, че си осигурявате задължителните 8-10 чаши вода на ден и ще забележите ползите от това да сте истински хидратирани.

 

Tags : водадиетаполезносъвети
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response