close
3-What-to-wear-with-a-coat
bg_d_palta

Противно на масовото схващане, палтата може да се носят не само през зимата, но и през всички останали сезони, вкл. лятото. Разликата е единствено в материята. През зимата и есента се предпочитат по-тежките и топли материи като фин вълнен плат, бархет, по-груба вълна, туид или коноп. В по-топлите периоди между сезоните – през пролетта или ранната есен – се използват по-различни материали, които са леки и предпазват по-добре от вятъра и дъжда, като кашмир, кадифе, жакард, алпáка, деним, велур, жерсе или филц.

Когато избирате палто, не е без значение и цвета. Магазините предлагат огромно разнообразие от краски – от тъмни до светли и от монохромни до ярки и игриви тонове. За предпочитане е по-зрелите дами да оставят ярката палитра на младите и да предпочетат за себе си по-„тихи“ цветове.

Единствената разлика между палтата и шлиферите е материята, докато моделът, стилът, силуетът и кройката обикновено са идентични. Палтото идва на мода още през 17-ти век и първоначално е било носено като част от парадната униформа на войниците. По-късно започват да го носят и жените. По същество, мъжките и дамските модели в наши дни си приличат, особено класическите модели, разликата е само в аксесоарите и добавените елементи.

Силует

Всяка жена мечтае за перфектното палто. Съществуват три основни типа силуети на палтата – вталено, право и леко трапецовидно разкроено. Класическото палто обикновено изглежда като пясъчен часовник, често пъти с колан, който да подчертава талията. Този тип е по-строг и за това е много подходящ и за бизнесмените, и за бизнес дамите. Разкроеното „камбановидно“ палто обикновено е късо, с три четвърти ръкави, кръгла яка и големи копчета. Правият модел пък има правоъгълна форма и е с двуредно закопчаване. Обикновено подхожда на всеки тип фигура.

  • Вталено палто

Когато си избирате палто, обърнете внимание на особеностите на фигурата си. Ако тя е класическа и дори и да има известни отклонения от нормата, ясно се забелязват талията, гърдите и бедрата, тогава вталеното палто ще ви подхожда най-много. С него ще изглеждате женствено и елегантно, което е много важно за самочувствието на всяка жена.

Дрес-коут е палто, подходящо за официални тоалети, което много успешно може да се носи от по-пълни дами, тъй като подчертава предимствата и прикрива недостатъците на фигурата. То може да има висока талия, да е широко, със стегнат или с отпуснат силует.

Ретро палтото с платки и висока талия изглежда красиво върху дамите, които имат желание да акцентират върху горната част на тялото си.2-Styles-and-models-of-coats

  • Прав силует

Това е най-универсалния тип палто, който визуално издължава фигурата. Дължината обикновено се избира малко под или над коляното, но никога до земята.

Палтото Duffle (или палто Монти) е единственото класическо палто, снабдено с качулка. Името идва от града, в който се е произвеждал вълнения плат за този модел палта. Другата специфична особеност е закопчаването – дървени продълговати „копчета“ се промушват във външни илици. Това палто е по-спортно и напомня на моряшките якета, вероятно защото е разработено именно за морските военни.

5-Styles-and-models-of-coats

Английски стил – този класически тип палто е със или без яка и с миди или макси дължина.

Припокриващото се палто  е класика измежду палтата. Има проста кройка и е лесно да се носи. При него талията се пристяга с колан и може да се носи с всичко, много е практично и елегантно. Размерите му може да варират от мини, през миди, до макси. За дамите с чувствени форми са подходящи всички дължини.

7-Styles-and-models-of-coats

Палтото Crombie също спада към класическите. То изглежда като яке с копчета. Обикновено е едноредно и в тъмни цветове, най-вече черно.

Палто-пашкул – този тип е обемен около талията, което го кара да прилича на пашкул.

  • Трапецовиден силует

Палтата с такъв силует са най-добрият приятел на пълната жена. Стоят идеално на фигурата и позволяват човек да се движи свободно. Избягвайте дължините до прасеца, защото така ще се издължи тялото за сметка на краката. Друго важно нещо е копчетата да бъдат подредени вертикално. Към палтото върви добре и шал от светла материя.

Палтото Inverness има свободен силует и много гънки, обикновено е със средна дължина, може да е и късо.

4ff8996017e9e9857e46854a7ba2076c--womens-coats-wool-coats

Суинг палтото има трапецовидна форма, която се разкроява още от раменете и скрива всички несъвършенства, като същевременно позволява неограничени движения.

Модерното палто-пелерина има трапецовидни отвори за ръцете вместо ръкави и чиста линия на раменете.

Модели за не особено високи дами

Много жени със среден или по-нисък ръст искат да издължат визуално фигурата си и това може да се постигне не само с качване на високи токчета, но и с правилния избор на модела палто. В този случай най-подходящи са класическите палта, първо, защото с тях може да носите обувки с висок ток, докато със спортните не можете, и второ, защото както вече изброихме, при тях има модели, които издължават силуета.

Редингот – приляга плътно, има класически стил и е леко по-широк при подгъва. Обикновено е късо палто, но може да достига и над коленете. Визуално издължава краката и подчертава силата на тялото.

Палто Принцеса – обикновено е от тъмна материя, приляга плътно и е до над коляното или средата на бедрото.

Тренчкоут – това палто има реглан ръкави, със или без яка и може да е дълго или късо.

Pea coat – късо палто с двуредни копчета и прав силует, с обърната надолу яка. То е много стилно и може да се носи и с дрехи в спортен стил.

14-Styles-and-models-of-coats

Класически стил

В повечето случаи именно класическият стил стои зад създаването на палтата. Като се започне от това, че палтото може да се преобрази във всеки един модел, като просто му се добавят различни детайли. Класическите кройки са подходящи за дамите, защото те винаги изглеждат интересно и стилно. Към тях спада и палтото с права кройка.

Шинел – тук не става дума за армейското палто, което познаваме, макар общото да е, че в миналото подобен модел палта са се използвали от войниците. В наши дни това е традиционно английско палто и често пъти може да се видят модели с еполети на раменете, дължина до коляното и понякога с кожени копчета.

Палто Кромби е друга английска класика. То е с едноредно закопчаване и припокриващо закопчаване отпред.

16-Styles-and-models-of-coats

Честърфилд – бизнес модел, подобен на Кромби, също от класическите английски модели, със симетрични ревери. И то е с едноредно закопчаване, има права кройка и джобове от двете страни.

Стилове къси палта

Късото палто широко навлезе в употреба. То е много подходящо за хора, които се радват на активен живот. Подходящо е за тези, които често карат кола.

Късото Pea coat с широка кройка може да бъде по-спортно с двуредно закопчаване. Подходящо е за момичета и жени, които постоянно са в движение.

Класическа кройка за слаб силует, със или без колан – подходяща за по-слабите дами.

18-Styles-and-models-of-coats

Тop coat – късо палто, което пасва на всякакъв силует. Най-често е в по-спортен стил.

Палто – камбана – с трапецовидна форма и свободна кройка с реглан ръкави.

Палто Спенсър – класически модел с тясна кройка, обикновено от светли материи.

21-Styles-and-models-of-coats

Палта с качулки

Палтото с качулка е по-подходящо за тези, които не обичат много да носят шапки, както и за преходните сезони, когато не е чак толкова студено. Някои от летните палта също имат модели с качулки, но те по-често са наричани ветроупорни якета. За зимата също има палта с качулки, но обикновено те са спортен тип.

Френски стил – тези палта лесно пасват на различни фигури и имат леко скъсени ръкави.

Улстер – това палто е кръстено на ирландския град, в който се произвежда плата за него. Изработва се от груб брезент и има двойно закопчаване и колан.

23-Styles-and-models-of-coats

Модели за по-пълни дами

За момичетата и дамите с по-апетитни форми също има много палта, с които да изглеждат елегантно и привлекателно. Те не трябва да са обемни и тежки, защото това само ще добави допълнителни килограми. Платове като туида и набори и драперии ще прикрият недостатъците и ще добавят елегантност и красота. На дължината палтото трябва да достига не повече от прасеца. Цветовата гама може да е разнообразна, но е най-добре да се комбинират два цвята. Пастелните есенни цветове като оранжево, изумрудено зелено и боровинково са най-подходящи за авантюристичните дами, докато синьо, бургундско или тъмно зелено са за по-срамежливите момичета. Ако искате да подчертаете индивидуалността си, изберете кафяво, жълто или пурпурно. Ако желаете пък да коригирате формите на тялото си, трябва да се спрете на цветове като кафе с мляко, а ако искате да намалите визуално обема – носете тъмно сиво, което се счита за класика.

Трапецовидно палто с джобове – то е с по-широка кройка при раменете, украсено с джобове, удобно за ежедневието.

Палто с А-силует – тези палта са много подходящи за носете от закръглени дами. Често пъти то е разкроено още от раменете, но понякога от талията.

24-Styles-and-models-of-coats

Какво да носите с палтото

Когато правите своя избор на палто, трябва да се съобразите със стила, който носите обикновено и в който са повечето дрехи в гардероба ви.

  • Ако работите в офис, дългото палто перфектно ще се впише в ежедневния ви стил. Може да комбинирате палто с макси дължина с костюм с панталон, права пола и разнообразни рокли.
  • Сивите палта трябва да се носят заедно със светли и ярки аксесоари, особено по вдреме на среща или парти.
  • За тези, които носят дънки и поло пуловери са подходящи двуредните едноцветни палта със средна дължина.
  • Ако сте облечени в лека копринена блуза или блуза с V-образно деколте, трябва да изберете палто, което се закопчава под брадичката.
  • През зимата, когато носите топъл вълнен пуловер край врата, изберете издължено палто от кашмир или туид.
  • За пътуване най-добре е да се спрете на Т-силует или голямо средно широко палто, може и в ярък цвят. Може да го съчетаете с джинси, панталони, поли или рокли.
  • Късата рокля може да се носи с палто, което е по-дълго от нея с 3-4 см.
  • Палто с висока талия е подходящо за коктейлна рокля или пола в стила на 50-те години.
  • Ако често носите класически бизнес костюми, за вас е палтото с припокриващо се закопчаване.
  • За тесни джинси и почти всяка блуза е подходящо издължено палто с мъжка кройка и колан.

И накрая не забравяйте, че най-важните неща при избора на палто са цветът, силуетът и удобството през студения сезон.

3-What-to-wear-with-a-coat

Tags : женимодапалтапалтополезно
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response