close
Полезни съветиРазни

Направете коледна украса по последна мода

коледна украса_7

Ако и Вашето време отлита неусетно и още не сте забелязали колко близо е Коледа вече, твърде вероятно е да не сте се заели и с празничната декорация. За да не се чудите в последния момент какво да правите и как да разнообразите миналогодишната си украса, ще ви разкажем за някои от тазгодишните тенденции при декорирането за зимните празници. Да, колкото и странно да звучи, дори коледната украса яхва своя вълна, която малко или много се влияе от модата, макар и да не се променя чак толкова бързо и рязко. Все още са актуални елхите, украсени в една гама, особено ако е бялата, както и ръчно изработените декоративни елементи с винтидж и рустик привкус, използването на естествени материали и едно позабравено старо – елхите, висящи от тавана.

През последните години скорост набра тенденцията сами да изработваме (кой колкото му е по силите), поне част, ако не цялата коледна украса. Из мрежата има тонове снимки, клипчета и указания „стъпка по стъпка“ как да си направим всичко, което човешкото въображение е родило до сега в тази сфера. Изборът е толкова голям, че е по-трудно да се спрем на едно от стотиците предложения. Затова включихме и няколко конкретни идеи, които са лесни за изпълнение, ефектни и, както се оказва – модерни през този празничен сезон.

Бяла Коледаколедна украса_14

Една от любимите ни тенденции тази година е бялата Коледа. Бяло върху всякакви повърхности и с всякакви текстури, бяло навсякъде. Изключително елегантно и шик изглежда чисто бялата елха, но за да е по-интересна, е добре да се използват играчки от различни материали и с различен релеф на повърхността.

Рустик стил

коледна украса_2Стилът рустик е силно застъпен при тазгодишните идеи за празничен декор. При него се използват предимно естествени материали и цветове – много дърво и юта, потъмнели и патинирани елементи. Търси се най-натуралния вид, така че да изглежда сякаш домът Ви е този, който не е на мястото си и се е озовал в гората.

Друг тренд е в основата на елхата да не се използват традиционните кръстачки, а съдове като красиви дървени ведра или матови метални кофи.

Рисувани камъчетаколедна украса_13

Нещо, което напоследък се среща все по-често, са рисуваните камъчета. Идеята такива да се използват и за коледните празници е много добра, защото може да направите интересна и уникална декорация, да зарадвате близките Ви хора с дребни лични подаръчета, а при това бюджетът Ви няма да пострада особено. Може да ги добавите в чорапа към по-съществените подаръци за роднини и приятели, а може и да ги подарите на колеги. А ако вас самите не ви бива много с четката и боите, то посетете магазинчетата на ръчните творци и със сигурност ще намерите камъчета, които да ви допаднат.

 

коледна украса_11 коледна украса_10Елхи – снежни човеци

Интересна нова идея има при коледните елхи – да приличат на снежни човеци. Начините да се постигне това са много и различни – от боядисани в бяло автомобилни гуми с различен диаметър, наредени една върху друга, до нормална елха, омотана с тюл така, че да прилича на снежен човек. Направете своя приятел от „сняг“ вътре в стаята, така че да Ви радва с дни, а не само за кратко на двора. Ако не сте особено сръчни, може да си купите бяла елха и готов връх за нея, направен като главата на снежен човек, барабар с шапката.

Коледни венциколедна украса_8

Като споменахме гуми, от тях може да си спретнете чудесна оригинална украса за двора пред къщата или блока. Трябват ви само боя и въображение. Те са идеални за направата на коледни венци, които стават готови само като им вържете една панделка. Може да ги изрисувате като гигантски играчки за елха или да направите самото коледно дърво от тях.

Елхи, висящи надолу с главата

коледна украса_16

Помните ли преди десетина години модата с елхите, висящи надолу с главата от тавана? Е, тя се върна! С малка разлика обаче – този път украсените коледни дръвчета може и да не висят (което често пъти поражда неудобния въпрос у дома – А къде да я закачим?), а вместо това се продават направо със стойка и спокойно могат да се сложат на пода. Но все пак остават с върха надолу, което си е малко странно. Поне висящите от тавана имат едно предимство – играчките им остават в безопасност, защото са недостижими за палави детски ръчички и игриви котешки лапи. А някои от висящите елхи имат и вариант за ъгъл, който спестява много място без да се губи от декоративния ефект на коледното дръвче. Но ако обърнатата елха Ви идва в повече, може просто да направите декорация на полилея, като му закачите топки, панделки и зеленина.

коледна украса_1Коледна украса с плажен привкус

За любителите на по-екстравагантното има още една интересна мода тази година – коледна украса с плажен привкус. Вместо традиционните играчки, се използват най-различни дарове от морето – раковинки, морски звезди и кончета, както и платноходки, фарове и компаси. В цветовата гама пък се прокрадват различни сини нюанси. Ако сърцето Ви е в морето, то плажната Коледа много ще Ви допадне.

 

Традиционното червено, зелено и златноколедна украса_5

Не са подминати и традиционалистите – любителите на червено-зелено-златната комбинация. За тях съветът е да не прекаляват с ярките цветове, а да избират по-приглушени тонове и да предпочетат пъстрите акценти, вместо цялостна шарена украса. Нека сложат венци, борови шишарки и свещи. Всъщност, това се преплита и с друга тенденция – свещите. Топлият пламък на коледните свещички допринася много силно за уюта и празничната атмосфера в дома, а ако подберете и такива с аромат на канела, ябълки и портокалови кори, ще потопите всичките си сетива в коледния дух. За този сезон много актуални са дървените свещници, които са колкото се може по-натурални. Чудесен вариант са пънчета с дупки за чаени свещи или буркан с клонче зеленина и червени боровинки, в които плува чаена свещичка. Тези импровизирани на пръв поглед свещници са много оригинални и може да се поставят на празничната трапеза без опасност някой да ги бутне по невнимание. Освен това и свещите, и свещниците са идеален подарък, който винаги е актуален.

коледна украса_15И накрая няколко думи за тазгодишната тенденция при коледните венци. Дори и да нямате истинска елха (или особено, ако нямате), направете венец от истински клонки, даже и да не са иглолистни. Ароматът, който се носи от тях в коледната вечер е незабравим и когато се комбинира с този на свещите, може да се каже, че сте постигнали перфектната декорация за Коледа. Може да поставите венеца като украса за центъра на празничната маса или го окачите на външната врата, така че е първото нещо, което видят гостите ви, когато ги посрещате.

 

 

 

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response