close
Разни

9 Причини да пазаруваме стоки втора употреба

шопинг

Нашето общество е водено от консюмеризма или желанието да пазаруваме, да имаме повече и по-хубави неща. Марките и производителите допринасят за създаването и усилването на това желание като ни показват един перфектен образ на това как можем да изглеждаме в техните дрехи, обувки и аксесоари. А това ни коства много пари всеки месец.
Пазаруването не е нещо ужасно, за което задължително трябва да имаме угризения. Не можем и да се откажем от него напълно.Всъщност един от най-добрите начини да спестите пари, да напрвите нещо добро за околната среда и в същото време да се отдадете на удоволствието от шопинга е да пазарувате втора употреба.

шопинг

Магазините за стоки втора употреба дават големи възможности да използваме вече произведени неща, които не са нужни на първоначалните им собственици. Повечето от тези неща са в много добро състояние и могат да се ползват още дълго от някой друг.

Освен това, пазаруването втора употреба намалява негативните ефекти от свръхпроизводството и замърсяването. Със закупуването на стоки втора употреба вие имате полза от нещо, което е щяло да бъде изхвърлено, само защото собственикът му вече не го иска или няма нужда от него.Вместо да се изхвърлят неща, които могат да служат още дълго и да се превърнат в отпадък, те продължават  да бъдат полезни чрез покупката и продажбата на стоки втора употреба.

замърсяване

За всяка една стока закупена втора ръка отпада нуждата да бъде произведена чисто нова такава. Затова колкото повече хора решат да купят  използвани стоки толкова по-малко ще има нужда от

производството на нови и изхвърлянето на все още годни за употреба неща.

Всички тези неща важат с пълна сила и за модната индустрия, която е един от най-големите свръхпроизводители и замърсители.

Но това далеч не е всичко, ще ви дадем още 9 причини защо да пазарувате втора употреба, а най-важната сред тях е, че това може да има по-голям положителен ефект отколкото си представяте.

1.         Пестите пари

Средно, дрехите и изобщо предметите втора употреба са поне с 50% по-евтини от новите. Купуването на такива стоки ви помага да спестите пари, които можете да вложите в нещо друго.

2.         Тръпката на търсача

В онлайн и офлайн магазините за неща втора употреба обикновено има органичени бройки и размери, затова определено я има тръпката да откриете първи нещо уникално и да го вземете на много ниска цена.

дрехи

3.         Похарченото остава

Печалбите на големите марки и магазини обикновено отиват за компанията-майка, която често е чуждестранна фирма с магазини в много страни. Пазарувайки втора употреба или дори онлайн вашите пари остават за местни бизнеси и им помагат да се развиват. Много от тях даряват за добри каузи за местната общност.

 

4.         Качеството е доказано

Качеството на дрехите втора употреба е доста по-добро от голяма част от новите неща на пазара. Това е видно веднага и се доказва от факта, че въпреки носенето и прането, през което са минали, дрехите изглеждат като нови.

5.         Зелено е

Пазаруването на стоки втора употреба намалява търсенето, а така се намалява и необходимостта от непрестанно производство. Повторното използване на стоките удължава живота им, тъй като вместо да се превърнат в отпадък, стават полезни за други хора.

рециклирай

6.         Да рециклираме!

Препродаването или разменянето на стоки, които вече не ползвате е един вид рециклиране, защото им давате шанс да бъдат

отново полезни. Така подпомагате собствения си бюджет, този на друтие, а парите остават в местни организации.

7.         Атмосферата

Когато пазарувате втора употреба атмосферата е много по-приятна. Това е така, защото всичко се случва много по-бавно и без напрежение. Не бързате да изпуснете най-новия тренд, не се блъскате с още много хора, дошли за същото, което ви дава възможност да се насладите на пазаруването и да вземете, нещо от което наистина се нужадете и ще ви върши работа. Покупките са не толкова импулсивни, колкото наистина взето решение и осъзната нужда.

пазаруване

8.         Любими марки

Да пазарувате втора ръка не значи да се откажете от любимите си марки. Даже напротив! Много от нещата в магазините втора употреба са маркови, дори могат да се намерят и такива с етикети. Така купувате качествени, маркови стоки на ниска цена и правите нещо добро за околната среда.

9. Ново зареждане

Магазините втора употреба зареждат почти ежедневно. Така че ако ви примамва мисълта да откриете първи уникални, модни находки бъдете готови. Дори да не намерите веднага, това което ви трябва има шанс то да е налично още на следващия ден.

Пазаруването е движеща сила в една икономика базирана на потреблението. Но с изборите си ние можем да повлияем за намаляването на негативните ефекти от тази дейност. Стоките втора употреба са един добър избор, който ви дава възможност да пазарувате с удоволствие, защото както видяхте има много причини тази ваша дейност да е положителна както за вас, така и за тези около вас и за средата, в която всички живеем.

Tags : дрехидрехи втора употребамодапазаруванерециклиране
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response