close
Дамска модаПолезни съвети

Ретро модата, която се превърна в тенденция

black-express-shirt-dress-bcbg-corset-belt-chanel-vintage-quilted-bag
bg_d_palta

Както чудесно знаем, всичко ново всъщност е добре забравено старо. Това важи с пълна сила и за модния свят, където съществува цикличност на тенденциите и през известно време те се повтарят, макар и леко видоизменени. За това не е никаква изненада, че дойде редът и на модата от 80-те и 90-те да се завърне с някои от най-емблематичните си елементи.

80-те са може би най-контрастният период, що се отнася до мода – половината хора ги обичат, докато другите ги мразят. Това бяха времена, изпълнени с калцуни, високо изрязани трика, изобилие от пайети и ламе. През 90-те пък се нагледахме на високите маратонки, избелените скъсани дънки (в огромни количества), роклите-бельо, дамите, облечени в мъжки костюми и много, много неон. Не всички (слава богу!), но все пак някои модни елементи се завърнаха в бъдещето.

Раменете с подплънки – едно от нещата, за които никой не е тъгувал, са гигантските подплънки на раменете на блузи, жакети и сака, но ето, че те са отново тук. Все пак поразителният им ефект върху психиката ни може да бъде смекчен, като пропуснете торбестите панталони и вместо тях затъкнете копринена блуза с широки рамене в тесни джинси, допълнени от обувки на висок ток или платформи.

 

attends the BALMAIN X H&M Collection Launch at 23 Wall Street on October 20, 2015 in New York City.
attends the BALMAIN X H&M Collection Launch at 23 Wall Street on October 20, 2015 in New York City.

Персонализирани дънкови якета – ако не сте притежавали голямо дънково яке, чийто оригинален плат едва се вижда изпод кръпки, значки, лепенки или рисунки с флумастери, все едно не сте живели през 80-те. Е, ако все пак сте пропуснали – сега може да наваксате. Гледайте само денимът да е светъл и кройката да е достатъчно широка.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 11: Miley Cyrus sighted leaving her hotel on September 11, 2013 in London, England. (Photo by Neil P. Mockford/FilmMagic)
LONDON, ENGLAND – SEPTEMBER 11: Miley Cyrus sighted leaving her hotel on September 11, 2013 in London, England. (Photo by Neil P. Mockford/FilmMagic)

Огледалните слънчеви очила бяха толкова популярни през 80-те и 90-те, колкото… са и сега. В миналото те често бяха свързани с футуристичните представи за бъдещето, представяно във фантастичните филми. Е, бъдещето на последните две десетилетия на миналия век вече е тук, време е да си сложим огледалните очила, по-известни сега като авиаторски.

2015-OMEGA-Watch

Бели обувки или боти с високи тънки токчета – една от класиките на десетилетието преди 40 години, носени от всяка жена по всеки повод. След това залязват от хоризонта, смятани за прекалено „искрящи“ и дълго време никой не се сещаше за тях. Сега обаче те преживяват своето прераждане, като в уличната мода може да се забележи, че се носят с най-разнообразни комбинации през всеки сезон.

57ae72f21cfe1b8d3109c07d3acac25c

Златното ламе е едно от нещата, за които не сме сигурни дали искаме да се връщат на мода, но ето, това вече е факт. Слава богу, не чак в такъв мащаб като при обемистите якета, бухналите рокли и блестящите поли от миналото. Сега може да се видят при по-скромни камизолки или шорти, комбинирани с по-неутрални цветове или при рокли с по-семпли кройки.

9fcd36bcadc1f2f729402f487b55be84--spring--summer-

Джинси с висока талия и навити крачоли – всяко яко хлапе трябваше да носи такива. Но не просто навити, като на смотаняците, чиито дънки са им дълги и майките ги пращат на училище с 5 пръста навити крачоли – не, навитият подгъв трябваше да е тесен и стегнат, по начин, повече отиващ за ръкави на риза.

jeans1

Широки стегнати колани – през 80-те те се носеха буквално с всичко – от бухнали балонести панталони с висока талия до парти рокля. Сега те се завърнаха по модните подиуми и това може би не е чак толкова лошо.

black-express-shirt-dress-bcbg-corset-belt-chanel-vintage-quilted-bag

Искрящите пайети сами по себе си са плашещо трудни за комбиниране и избягване на внушението, че сте се маскирали за Хелоуин. През онова лудо десетилетие те можеше да се видят навсякъде, но днес, когато – искаме или не – те отново са на мода, може да допуснем една не прекалено голяма част от аутфита ни да е обсипана с тях, но всичко останало трябва да е ненатрапчиво и скромно.

86c4e6baffdef3a70666e647826d2c2c--green-sequin-skirt-sequin-pencil-skirt

Къдриците – не само в косите, но и при дрехите, 80-те години изобилстваха от тях. След това потънаха в забвение, считани за прекалено женствени и демоде. През последните няколко модни сезона обаче, дизайнерите масово ни заливат с модели, отрупани с къдрички и волани.

0ae6875a0162f4ac77b20c63a4acd8f1--balmain-collection-fall-winter-

Подвластни на големите модни цикли са не само дрехите, но и прическите и гримът. Така популярната „пикси“ ултракъса прическа се завърна, за радост на дамите с тънки шии и добре изразени скули. Лекият грим и опушените очи от 90-те също са последен тренд сега.

1020_4

Неоновите краски от 90-те също са едно от нещата, които можеше да избегнем да видим отново, но дизайнерите имат свое мнение по въпроса, като ни представиха своите версии на искрящо жълто или ярка фуксия.

6-barbara-bui_BUI0417

Сатенените рокли с дантела, които лесно може да се сбъркат с луксозни нощници, са отново актуални. Разликата е само, че от 90-те до днес те са станали по-секси, а и с неспиращото разкрепостяване на обществото, са по-приемливи за носене.

spring-2016-runway-trend-night-dress1

Изобилната дантела също беше емблематична през последното десетилетие на 20-ти век, когато от готическите черни полупрозрачни материи се възползваха купища гневни тийнейджъри. Сега от няколко години тенденцията се завърна с пълна сила и е все така секси, само с маааалко по-строги форми.

Image by Micah Gianneli @ http://micahgianneli.com

Спортните екипи, в които масово бяха облечени рапърите в своя апогей, са отново на улицата (за ужас на едни и за радост на други). Анцузите за втори път бяха изтървани извън фитнес салоните и сега може да се забележат дори специални дизайнерски модели.

3C0500B700000578-4105192-Rachel_Evan_Wood_at_the_2017_Golden_Globes_is_just_the_latest_fe-m-34_1484058432184

Носталгия за едни и новост за други – каквато и да е вашата причина да носите дрехи, които са били модерни преди десетилетия, помнете, че те ви дават още една възможност за разнообразие, стил и начин да изразите своята индивидуалност. Не чакайте, а се възползвайте, разровете гардеробите или дори магазините за дрехи втора употреба – не се знае какво забравено съкровище може да откриете там.

Tags : модаретротенденция
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response