close
КосаПолезни съветиРазни

5 лесни и полезни домашни маски за коса

avocadooil

Каквито и готови козметични продукти да използвате, що се отнася до здравето и красотата на вашата коса, нищо не може да замени домашно приготвените маски. И ето, че идва зимният сезон с лошо време, което може да се отрази пагубно на косите ви, дори и да сте ги пощадили и да не сте ги изсветлявали, боядисвали или къдрили наскоро. За това е добре да се погрижите за себе си навреме, за да заздравите и подобрите тонуса на косата си. На първо място е добре да спазвате и някои прости съвети:

  • Опитайте да не миете косата си всеки ден, особено с шампоан. Така измивате естествените масла, които тя притежава, а те са ú нужни, и то най-вече през зимата.
  • Намалете (ако не можете напълно да спрете), използването на сешоар. Топлият въздух силно изсушава и уврежда косата, така че се опитайте да използвате сешоар по-рядко (до 1-2 пъти седмично), и с по-хладка струя въздух.
  • Не на последно място – използвайте овлажняващи маски за коса. Ние ви предлагаме няколко бързи и лесни рецепти за домашно приготвени маски с леснодостъпни съставки, които ще накарат всеки косъм на главата ви да заблести.

Маска с кисело мляко, мед и зехтин

Тази маска е подходяща за всеки тип коса, особено за суха и увредена. Антиоксидантите в зехтина спомагат за заздравяване на скалпа и нов растеж на коса. Медът е влагозадържащ и спомага за овлажняване на косата, а витамините и протеините в истинското кисело мляко допринасят за възстановяването и заздравяването на косата.

2 с.л. или около ¼ чаша кисело мляко

1 ч.л. зехтин

1 с.л. мед

Смесете в съд зехтина и меда и леко ги затоплете, за да се смесят. Не прегрявайте! Добавете ги към киселото мляко и разбъркайте. Нанесете маската на влажна коса, започвайки от краищата към основата, накрая втрийте добре в скалпа. Изплакнете колкото пъти е необходимо.

1-honey-yogurt-1200x800_c

Маска с авокадо, мляко и зехтин

Полезните свойства на авокадото са добре известни. То притежава омега-3 мастни киселини, които подпомагат новия растеж на косата и подобряват здравето ú. Освен това, има противовъзпалителни свойства, които влияят благоприятно и върху скалпа. Тази маска витализира безжизнената коса, овлажнява я и прави сухата и безформена коса мека, гладка и лъскава.

1 авокадо

¼-½ чаша мляко (преценете според консистенцията, за да не капе от главата ви)

1-2 с.л. зехтин и/или бадемово масло

Смесете добре всички съставки до гладка каша и нанесете на косата от корените към върховете. Оставете да подейства и изплакнете добре.

avocadooil

Маска с ягоди, мед и кокос

Ако имате мазна коса, тази маска е точно за вас. Ягодите регулират количеството на мазнина, която скалпът произвежда и нежно я премахват от косъма. Затварят порите и намаляват загубата на коса, причинена от запушването им. Богати са на витамин С, с който косата се подхранва и става лъскава и гладка. Освен това регулират нивото на рН на скалпа.

1 шепа ягоди (точното количество зависи от обема на косата ви)

1 с.л. кокосово масло

1 с.л. мед

Пюрирайте всички съставки, докато получите гладка смес. Нанесете маската на влажна коса от корените към върховете. След 15-20 мин. изплакнете с хладка вода. Може да използвате овлажняващи продукти, за да не изсушите косата си прекалено много.

14013092181

Маска със зелен чай и жълтък

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти и е идеалният лек при загуба на коса, причинена от свободни радикали. Протеините от яйчения жълтък подхранват косата и скалпа.

1 жълтък

2 с.л. зелен чай

Смесете съставките, докато получите кремообразна структура. Разнесете маската на косата и скалпа, като използвате четка за нанасяне. След 15-20 мин. измийте с хладка вода и след това – с шампоан.

Matcha-Powder-Face-Mask

Маска с банани, мед, зехтин и кокосово масло

Бананите са богати на калий, антиоксиданти, естествени масла и витамини, което ги прави идеални за третиране на проблемна (тънка и слаба) коса. Подхранват я и я заздравяват, като предотвратяват късането и цъфтенето на краищата ú. Витамин А заздравява фоликулите и предотвратява косопада, витамин Е подсилва цялата коса, а витамин С регулира производството на мазнини от скалпа. Медът допълнително овлажнява и заздравява, така че тази маска ще направи косата ви лъскава, еластична, мека и здрава и ще намали изсушаването, косопада и пърхота.

2 банана

1 с.л. зехтин

1 с.л. кокосово масло

1 с.л. мед

Смелете добре бананите и след това добавете останалите съставки и смелете отново, докато сместа придобие гладка консистенция. Нанесете маската от скалпа към косата, така че добре да покрие навсякъде. След 10-20 мин. изплакнете с топла вода и разрешете с гребен, за да премахнете евентуално останалите парченца банан. Измийте косата си с шампоан.

banana-oils-and-honey-mask

И накрая няколко съвета за самите маски:

  • Винаги нанасяйте маската на чиста и влажна коса. Тогава тя абсорбира най-добре хранителните вещества.
  • След нанасянето на маската направете от косата си кок и я покрийте с шапка за баня. Това ще осигури по-топла среда, която спомага за по-доброто проникване на веществата.
  • Оставяйте маските да действат поне 15-20 мин. Ако искате по-бърз ефект или имате по-увредена коса, може да ги оставите и няколко часа, най-добре да преспите с тях през нощта.
  • Променяйте количеството на продуктите според дължината на косата си, запазвайки съотношението между тях.
  • Ако правите маска с яйце, никога не изплаквайте косата си с гореща вода (което важи и за плакненето дори и без маска), защото яйцето може буквално да се сготви на главата ви и след това изчистването му от косата е почти мисия невъзможна. Ако косата ви е по-мазна, сложете само белтъците, а ако е по-суха – само жълтъците.
  • Когато правите маска с каквото и да е масло, не забравяйте след измиване добре да почистите банята си, защото подът става много хлъзгав и може да се подхлъзнете.
  • Не прекалявайте с количествата на киселините в маските (оцет, лимонов сок), защото може силно да раздразнят кожата на скалпа ви.
  • Използвайте меки, добре узрели плодове за маските си, за да може по-лесно да се смачкат до кремообразна субстанция, а не да се заплитат парченца от тях в косата ви.
Tags : косалесномаскиполезносъвети
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response