close
Полезни съветиРазни

Знаете ли как да се грижите за ботушите си?

GettyImages-505699305-58a4b6833df78c4758dca373

Ето, че топлата есен е към своя край и зимата настъпва с пълна сила. Време е да извадим зимните ботуши и да ги подготвим за дългия сезон на студените дни с много дъжд, сняг, поледици и едно от най-пагубните за естествената кожа  – луга. Те съсипват обувките и без правилните грижи за тях, ще се наложи бързо да се разделим с любимия си чифт. Ето някои хитринки и съвети как да направите така, че да удължите живота и да поддържате добрия им външен вид, така че да ви служат и повече от един сезон.

d10b3b4b51149da0890d15fb078dc3aa--ugg-adirondack-tall-womens-fashion
  • Предпазвайте ботушите от дъжд, сняг и локви. Най-добрият спрей, в който трябва да инвестирате, не е просто импрегниращ, а трябва да действа дори отблъскващо за водата. На пазара се предлагат такива продукти, които действат еднакво добре върху кожа, велур и плат, като задържат течността на повърхността на материала, така че да може бързо и лесно да я избършете, преди да попие в него. Обикновено се налага да пръскате ботушите веднъж седмично, точно както пръскате и косата си с лак. Ако все пак допуснете да се намокрят, оставете ги да изсъхнат сами, далеч от източници на топлина като печки и радиатори.
boots1
  • Овлажнявайте кожата. Точно както е добре да поддържате влажността на кожата на вашето тяло, за да я предпазите от студеното време, така трябва да се грижите и за кожата на вашите ботуши. Овлажнявайте я с подходящите продукти редовно, така че да запазите блясъка ú и да удължите живота ú.
  • Веднага премахвайте петната от сняг и сол. Не оставяйте петната от лугата, с която са покрити снежните улици, дълго време върху обувките ви. Солта разяжда и поврежда тъканите, особено кожата. Съществуват помощни продукти и за това.Приложете продукта за премахване на петна от сол при първа възможност и го оставете да действа цяла нощ. Ако не разполагате с такъв, може да използвате мека кърпа и смес от равни количества вода и ябълков оцет.
  • За по-голяма трайност, добавете гумена подметка. Обущарските работилници предлагат такава услуга – поставяне на тънка гумена подметка върху вече съществуващата. Това ще увеличи продължителността на живота ú.
  • Следете за токовете си. Не отлагайте подмяната на повредените токове. Колкото по-дълго изчаквате, толкова по-скъпо ще ви излезе. Вместо да чакате докато стане невъзможно да вървите с тях, преглеждайте ги редовно и ги занесете на ремонт още щом забележите, че започват да се износват.
  • Поддържайте формата на ботушите. Използвайте приспособления, с които да предпазите ботушите от смачкване и образуване на гънки. Разбира се, най-добре действат специалните приспособления за изпъване на бомбетата и за задържане на високите ботуши изправени, но в краен случай може да направите и собствени , като използвате смачкани вестници, цилиндри от картон, празни винени бутилки, и т.н..
paper-towel-boots-1
  • Снабдете се с нужните продукти за грижа за велура. Докато с кожените ботуши може без големи притеснения да минете през някоя локва или снежна пряспа, то с велурените не можете. Основните продукти, които трябва да притежавате, за да поддържате добрия вид на велура, са гума за почистване на петна и четка за изчеткване. Гумата действа като гума за молив – изтрива лъскавите петна, получени от носенето и смачкването на велура, оставяйки следи от гумен прах. Четката пък служи за изчеткване на този прах и „разбухване“ на велурените „косъмчета“. В някои случаи може да премахва и суха мръсотия.
  • Използвайте кремове-бои за кожата при протриване и избледняване на цветовете. Най-лесният начин да поправите драскотини, изтрити петна или избледнявания на цвета на кожените ботуши, е като ги намажете с крем-боя за обувки, използвайки малка четка (и с четка за зъби става). Подберете цвят, близък до този на вашите ботуши. Ако пораженията са по-сериозни, е по-добре да ги занесете на обущар, който може да използва по-силни бои.
GettyImages-505699305-58a4b6833df78c4758dca373
  • Бършете ботушите след всяко носене. В края на всеки ден избърсвайте ботушите си с кърпа за прах, за да премахнете всяка мръсотия, която се е натрупала върху тях.

И накрая един съвет, който важи не само за ботушите, а и за всякакви други обувки и дрехи. Винаги предпочитайте качественото пред евтиното. Това ще ви спести пари, защото ще се налага по-рядко да купувате нови.

Tags : ботушигрижаполезностил
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response