close
Полезни съветиРазни

Сокове или смутита – кои са по-здравословни?

Fresh fruit juice, healthy drinks.

Когато говорим за здравословен живот, неминуемо се споменават думичките „сок“ и „смути“. Но те включват в себе си такова разнообразие от напитки, че човек винаги трябва да потърси допълнителна информация, за да може да направи най-подходящия избор за всеки конкретен случай.

Някои правят пречистване или диети със сокове, за да постигнат  подобряване на здравословното си състояние в някакъв аспект. Много хора прибягват до краткосрочно пречистване със сокове, за да се преборят с подуването на корема или да свалят набързо някое и друго килце. Други избират соковете за дългосрочно пречистване и детоксикация на организма. Някои програми със сокове са насочени към отслабване, други към изчистване на тялото от вредни вещества, а трети имат специфични цели като премахване на гъбички като кандида, например. Главната идея по време на пречистването със сокове е да се консумират само сок и вода, без никаква храна.

Drinking-OJ-2

Смутитата, от друга страна, обикновено са включени в диетата с идеята да заместват някои от храненията или да се приемат хранителни вещества и зеленчуци по по-бърз и удобен начин. Разбира се, има различни видове смутита – някои са като десерти, други акцентират върху протеина (съставките за тях често се предлагат в кутии на прах), а трети просто са начин да включите повече зеленчуци в диетата си (обикновено ги наричат „зелени“ смутита).

При направата на сокове обикновено се използва някоя от многото видове сокоизтисквачки, които отделят течния сок от пулпата („месото“), на плода или зеленчука. Консумира се само тази течност, която при нужда може да се разреди и с вода. При смутитата се използва целия плод или зеленчук, който се смила в блендер с други течности, заедно с пулпата. За това смутитата са толкова гъсти и доста по-засищащи от соковете.

Що се отнася до общото използване, и соковете, и смутитата имат своите предимства. За да се определи някакво преимущество обаче, е нужно да се вземат предвид конкретните поставени цели и съставките, които е необходимо да се използват за постигането им. Много от готовите смутита, които купуваме от щандове и ресторанти, са нищо повече от десерт, включващ разнообразни плодове, смлени с мляко и захар, а често пъти и с подсладители. Така че да кажете, че обичате смути може да означава много различни неща, в зависимост от това от къде си го купувате и какво има в него. За това е добре да подхождате с известни подозрения и резерви към готовите смутита, особено през лятото, когато щандове със „здравословни“ напитки никнат като гъби на всеки ъгъл. Това със сигурност не са тези смутита, върху които искаме да се фокусираме. Има и много смеси за протеинови смутита, чийто състав е много важно да прочетете и разучите, защото понякога те може повече да ви навредят, отколкото да ви помогнат, а и често пъти може да съдържат захар и брашно.

Fresh fruit juice, healthy drinks.
Fresh fruit juice, healthy drinks.

По същия начин, соковете могат да са просто „сбирщина“ от плодове, също подсладени. Рискът при купуването на готови изцедени сокове е, че не се знае как точно са получени и дали при преработката им не са загубени много от полезните вещества, които са съдържали плодовете. Да не говорим за захарта, която често пъти се добавя.

И все пак, когато соковете и смутитата са приготвени правилно, те са много полезни и здравословни. Когато говорим за пречистване със сокове, обикновено се има предвид известен период от време (поне 1 цял ден, а понякога и седмица или 10 дни). За това е важно да следите соковете да се приготвят както трябва, за да избегнете евентуални проблеми. Идеята на използването на сокове е, че чрез тях получавате „инжекции“ с витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат на тялото да се детоксикира само. Телата ни изразходват голяма част от енергията си, само за да се справят с храната, която поглъщаме. И когато човек се храни обилно и с тежки храни или късно вечер, това кара черният дроб да се преуморява и така не може да се съсредоточи върху разрушаването на токсините. С избора на пречистваща програма със сокове, тялото се захранва с „гориво“ от полезни хранителни вещества и му се дава почивка от тежката работа, така че то да може да се заеме по-сериозно със самопочистването си. Ето за това е важно да се знае какво точно се съдържа в соковете. Освен това, началото и края на всяка пречистваща терапия със сокове трябва да са плавни и постепенни, за да не се стресира организма от рязката промяна на хранителния режим. През този преходен период от няколко дни трябва да се консумират по-леки храни, даже вегетариански.

Смутитата от своя страна могат да са много хранителни, когато са приготвени правилно. Основната идея на смутитата е да са „зелени“, т.е. да съдържат в себе си поне наполовина зеленчуци или „зелении“, подбрани според нуждата. Зеленчуците със зелени листа, като спанак, кейл и магданоз, съдържат много витамини, минерали и други хранителни вещества, така че е добре винаги да ги включвате в рецептата. Разбира се, някои може да са горчиви или не особено приятни на вкус и точно за това се включват и сладки плодове, но все пак трябва да се запази предимно зеленчуковата основа. Смутитата са и чудесен начин да включите в диетата си някои полезни добавки. Много хора искат да се радват на полезните свойства на спирулина, ленено семе и мака на прах, например, но те трудно и неудобно се консумират във вида, в който са. А когато се прави смути, тези или други добавки лесно може да се добавят и дори да се прикрие понякога не особено приятния им аромат.

The-Ultimate-Green-Smoothie-1024x683

По-лесно е да изберете да не правите прочистване със сокове, а вместо това просто да включите прясно изцедените сокове в ежедневното си меню. По тази причина смутитата се използват по-често от соковете при дългосрочните режими, освен това оползотворяват пулпата, което им дава още едно предимство. За да се намали този „отпадък“ при соковете, може да използвате „месото“ от зеленчуците като добавка за супи и бульони, а от плодовете – за десерти. Разбира се, тя не е толкова сочна и ароматна като целия плод, но все още може да послужи за добра основа на вашето домашно ястие.

Друга причина, поради която може да предпочетете смути пред сок, е съдържанието на фибри в него. Тъй като те се намират в пулпата на плодовете и зелнчуците, при консумацията на сок те не се поглъщат. Освен витамините, минералите и ензимите, които се намират в пресните плодове и зеленчуци, фибрите също имат важно значение за здравето. Всички знаем, че фибрите са от значение за редовния стомах, за премахването на токсините и за поддържането на тънките черва празни и чисти, което спомага за по-доброто усвояване на веществата. За това приемането на богати на фибри храни е толкова важно за ежедневната ни диета.

Още една причина в полза на смутитата е бързината, с която се приготвят, в съчетание с хранителните им достойнства. В днешния забързан живот човек не винаги има време и възможност да се храни пълноценно, а една чаша смути сутрин гарантира, че организмът ще поеме поне част от нужните му зеленчуци за деня.

Става ясно, че и двата варианта са хранителни и здравословни, когато са приготвени правилно, така че когато се сравняват, трябва да се прецени кой от двата е по-добър за вас, вкл. и при дългосрочно използване. Соковете, разбира се, са полезни и имат своето време и място, особено при пречистващите терапии на организма, но при тях пулпата заедно с фибрите се явява отпадък, който напълно се оползотворява при смутитата и благодарение на това, те се оказват по-хранителни и полезни.

Tags : здравословнополезносмутисок
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response