close
Полезни съветиРазни

Съвети за хубава коса в летните дни

шапкаслънце

 

През лятото слънчевите лъчи оказват негативно влияние върху косата и кожата на главата. Допълнителни вреди нанася солта в морската вода и силният вятър. Косата става суха, чуплива, губи блясъка и цвета си, а краищата й започват да цъфтят. Кожата на главата може да започне да се люпи и да се появи пърхот.

За да избегнем всички тези проблеми, е необходимо да полагаме допълнителни грижи  за да се радваме на красива коса в слънчевите  дни.

Предлагаме няколко съвета за подходяща грижа през летния сезон.

Носете шапка за слънце

шапкаслънце

Шапката за слънце е модерна и много практична. Все повече жени носят шапки, дори и в града. Този аксесоар е препоръчителен за хора от всякакви възрасти, тя предпазва главата от пряката топлина и предотвратява получаването на т.н. „ топлинен удар“. Шапката предпазва скалпа и косата от силните UV лъчи.

Модните тенденции налагат при дамите големи сламени шапки с периферия, които могат да бъдат в различни цветове. С панделка или без, те стоят кокетно и женствено.

Разнообразието на модели позволява различни стилови комбинации и развихряне на въображението.

Използвайте продукти за коса с UV защита

продукти за коса

Различните козметични марки, наред със сериите си за защита на кожата от UV лъчите, предлагат и серии за коса, които имат специални съставки за предпазване и подхранване. Спрейовете за преди и след излагане на слънце, са съюзници в борбата с вредните влияния.

 

 

Подхранвайте редовно косата с домашни маски

маски за коса

В горещите летни дни косата ни има нужда от подхранване и заздравяване. Използвайте домашни маски, които ще върнат блясъка й и ще я направят устойчива на вредните атмосферни влияния.

Пуснете косата на свобода

коса

Когато стайлингът ви позволява, разпуснете косата си. Прекалено стегнатите коси в кокове, опашки и прическите с ластици, фиби и диадеми, създават излишно напрежение в корените на косата и скалпа. Те биха могли да причинят и накъсване.

Не прекалявайте с използването на сешоар

без сешоар

Опитайте да сушите косата си на въздух или ако това е невъзможно, използвайте сешоара на по-слаба степен от обичайното. Силната топлинна струя вреди и изсушава.

Маска с яйца

маска с яйца

Яйцата са източник на голямо количество протеини и витамин D, B и A. Протеините подхранват корените на косата и подпомагат растежа й. Витамините предотвратяват накъсването и заздравяват косъма.

За домашната маска с яйца са нужни 1 яйце,  1 ч.ч. прясно мляко, сокът от 1 лимон, 2 с.л. чист зехтин. Ако косата е мазна, използвайте само белтъка от яйцето, а ако е суха- жълтъка. Дамите с нормален тип коса могат да сложат цялото яйце, без да го разделят. Нанесете маската в корените на косата и разнесете по дължините. Останете с маската 15-30 минути и изплакнете с хладка вода и мек шампоан.

Маска с авокадо

маска с авокадо

Авокадото е много полезно за консумация, но може да окаже и чудотворно влияние върху косата. То подхранва и заздравява, стимулира растежа, прави косата мека и жизнена.

Маската се приготвя от 1 добре узряло авокадо, 2 с.л.зехтин, 2 с.л.лимонов сок, 1 с.л. мед.  Сместа се нанася в корените и се набляга на дължините на косата. Престоят с нея е около 15-30 минути, след което се изплаква с хладка вода и хидратиращ шампоан.

Маска с кокосово масло и зехтин

маска с кокосово масло

Ако косата е изтощена и много суха, то тази маска ще я съживи и хидратира. Кокосовото масло притежава противостареещо действие, както и голямо количество антиоксиданти. Има стойството да подпомага изправянето на косата. Зехтинът спира косопада и подсилва космения фоликул.

Пригответе си смес от 2 с.л. кокосово масло и 1с.л. зехтин. Съветваме да оставите кокосовото масло на стайна температура, за да е по-меко и лесно за нанасяне. Престоят с маската е от 30 мин. до 1 час. След това се изплаква с мек шампоан.

 

Tags : грижа за косата през лятотодомашни маскикрасива коса
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response