close
Разни

Грижа за стъпалата през лятото

грижа за ноктите

През лятото  излагаме стъпалата си на показ и искаме те да изглеждат здрави и гладки. Освен грижата за ноктите на краката и хубавия цвят лак, трябва да обърнем внимание и на кожата на петите.  Носейки отворени  обувки, стъпалата ни се изсушават и се появяват зони с т.н.мъртва кожа. Друг проблем е подуването и отокът, който се появява когато ходим по-дълго пеша и времето е горещо. Ноктите също се травмират от красивите, но неудобни сандали. Подготовката за ваканцията, задължително включва специална грижа за краката и стъпалата ни.

Предлагаме няколко съвета, за преодоляване на тези проблеми и  цялостна грижа за стъпалата през  лятото.

стъпала

Добра хигиена на стъпалата

След баня, подсушавайте добре краката, включително между пръстите. Там се задържа влага и е благоприятна среда за гъбични инфекции. Полезно е, да ги напръсквате със спрей от лавандула, който ще неутрализира неприятните миризми в горещото време и ще предпази от възпаления.

Можете във ваничката за крака да слагате и по няколко щипки сода за хляб. Содата е евтин, но много ефикасен продукт, който има и широко приложение при козметичните процедури. Тя има антисептични свойства, омекотяващ ефект и леко избелващо действие.

Ексфолиране на петите

баня за крака

Един път седмично ексфолирайте петите си. По този начин ще предотвратите изсушаването, ще отстраните мъртвите клетки, а кожата ще стане мека и гладка. Можете да използвате специални пемзи и пили за крака, както и скраб маски, с които ще отстраните излишните наслоявания.

Ако използвате пемза или пила, предварително натопете краката в топла вода и прибавете любим душ гел или пяна за вана. Изчакайте  кожата да се омекоти и с кръгови движения натъркайте петите и долната  част на пръстите си с пемзата. Не натискайте прекалено, за да не се получат наранявания. Изплакнете краката,  нанесете мазен и богат крем за крака и обуйте меки памучни чорапи. По този начин слоят крем ще се усвои по-добре от кожата.

Ако искате да използвате  домашна скраб за крака, можете да си направите без много усилия.

Скраб с морска сол и розмарин

скраб с морска сол

2 ч.л. фина морска сол

2 с.л. зехтин

Няколко капки етерично масло от розмарин

Смесваме съставките и масажираме стъпалата с енергични движения. Изплакваме с хладка вода и нанасяме подхранващ крем за крака.

Скраб с кафява захар и кокосово масло

скраб кафява захар

2 ч.л. кафява захар на кристали

1 с.л. кокосово масло

1 ч.л. лимонов сок

Със сместа масажираме стъпалата, след което изтриваме с кърпа. По желание, нанасяме хидратиращ крем за крака.

Правилно подбирайте обувките си

сандали

Обувките за лятото трябва да са проветриви, с удобна подметка. Ако ще вървите дълго време пеша, то обуите  удобни обувки или сандали с ниска подметка. Много популярни са сандалите с платформи, които освен, че издължават краката, са много по-удобни от обувките с тънък ток.

Tags : грижа за стъпалатакожакрасивилято
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response