close
Полезни съветиРазни

Време е да подготвите кожата си за есента!

21912640_1936246923254448_2022351678_n

Колкото и да не ни се иска, лятото отлетя и есента пристъпва уверено към нас. Така, както природата се приготвя за прехода от жарките летни дни към студените зимни нощи, трябва да се подготви и нашето тяло. Кожата е най-големият орган в него и изисква специални грижи, а от особено внимание се нуждае тази на лицето, защото е много нежна и чувствителна и същевременно най-изложена на външните влияния.

Екстремното лято е било доста жестоко с кожата ни и за това с настъпването на есента е нужно да ú дадем почивка и възстановителни процедури. С избледняването на красивия летен загар, който заглажда неравностите и прикрива дефектите, на преден план излизат вредните последици от силното слънце и солената вода на морето или хлора на басейна, пясъка на плажа и репелентите за насекоми, с които сме се мазали.

Проблемите, с които кожата ни си тръгва от лятото, са сухота, загрубяване, дехидратация, понякога тъмни петна и повече и по-дълбоки бръчки. За да се справим с всичко това, трябва да наблегнем на хидратацията в дълбочина и задържането на влагата на повърхността, възстановяването на здравия вид на кожата и укрепването ú, за да може да навлезем без притеснения в не по-малко екстремния зимен сезон.

Ударно овлажняване

С падането на температурите идва и по-сухият въздух, който допълнително изсмуква и без това недостатъчната влага от кожата ни. Използвайте овлажняващи продукти, които хидратират кожата в дълбочина. Хидратиращите маски са добро средство, може да се правят веднъж седмично. През лятото може и да е било достатъчно да използваме маски на водна основа, но със застудяването е по-добре да се мине на маски с крем за основа, които съдържат повече овлажняващи масла. Ако в горещините сме използвали по-леки кремове и повече лосиони, време е да ги заменим с крем с по-плътна консистенция. Колкото е по-ниска температурата, толкова по-тежък трябва да е кремът. Заменете дори душ-гела с душ-крем. За още по-добър и траен ефект, се хидратирайте не само отвън, но и отвътре. Въпреки, че вече не е толкова горещо и не се потите толкова много, продължавайте да пиете поне по 8 чаши вода на ден. Ако консумирате кафе и алкохол, пийте по една допълнителна чаша вода за всяка чаша от любимото ви питие. Извличайте максимално количество течност и от пресните сезонни плодове и зеленчуци.

Възстановяване на щетите

През лятото под въздействието на силните слънчеви лъчи на повърхността на кожата се натрупва по-дебел от нормалното слой от мъртви клетки, които причиняват запушване на порите. За да се преборим с това, трябва да ексфолираме редовно кожата си. Тук обаче се явява още едно усложнение – тя е по-чувствителна и раздразнителна след летните екстремни въздействия, а ако не сме внимавали достатъчно – може да има и изгаряния. За това трябва да се пристъпи много внимателно към ексфолирането и да се използват по-нежни и щадящи продукти със слаба киселинност. Балансираното рН спомага за правилното функциониране на кожата и я подготвя за по-доброто усвояване на хранителни вещества без да се предизвиква дразнене. Редовното премахване на мъртвите слоеве ще придаде на кожата равномерен тен,  свежест, красиво сияние и мекота, защото стимулира формирането на нови клетки. Заради повишената чувствителност трябва малко да се изчака с по-сериозните процедури по разкрасяване.

Подготовка за зимата

Есента е ключов преходен сезон за кожата ни. Тя ни дава време да я подготвим за следващите екстремни външни влияния – на ниските температури, смразяващия вятър, ледените кристалчета и студения сух въздух. За има достатъчно потенциал да се справи добре с всичко това, кожата трябва да е регенерирана, укрепнала и здрава. Добре е да използваме витамини за подхранване (като ретинол), и средства, които да подобряват оросяването на повърхностния слой. Не бива да подценяваме и защитата от УВ лъчите на слънцето, които продължават да са доста силни и през есента. Обикновено това е нещо, което се пренебрегва, защото със застудяването на времето не се замисляме, че слънцето все още е доста интензивно. Трябва редовно да наблюдаваме измененията, които настъпват с нашата кожа, защото е съвсем нормално тя да се променя през сезоните и ние трябва да реагираме адекватно на тези промени, като избираме точния начин и продукт за нея. През лятото тя е по-мазна, но дехидратирана, но с напредване на студеното време се нуждае от все повече овлажняващи и омекотяващи масла. Ако ú ги осигурим навреме, няма да имаме проблеми с изсъхването ú през зимата.  Затова е от изключителна важност правилният избор на продукти, спрямо типа кожа, времето от годината и, разбира се, спрямо джоба ни! Ако не можете сами да прецените, потърсете съвет от компетентно лице!

Макар всичко казано по-горе да важи с най-голяма сила за лицето, принципите са същите и могат да се прилагат и за кожата на останалата част от тялото ни. Обърнете особено внимание на петите, които може да са изсъхнали и напукани от ходенето през цялото лято боси или с открити обувки, на ръцете, които страдат през студените месеци, ако не са покрити с ръкавици, както и на устните, които са изключително чувствителни към външните влияния.

21935462_1936246889921118_1815100384_n
Tags : грижаесензимакожалицеполезни съветихидратация
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response