close
Дамска модаПолезни съвети

Тенденции при обувките за есен-зима 17/18

sandaleschausettes2_jpg_7963_north_1160x_white

Студеният сезон, който ни чака зад ъгъла, тази година предвещава да е пъстър и забавен, както вече видяхме при модерните цветове и материи, а обувките не правят изключение. По модните подиуми вече се разходиха сандали, ботуши и обувки толкова многообразни и интересни по цвят, форма и десен, че е трудно да се обобщят, но ние ще опитаме да ги разделим в няколко категории.

Ако си говорим за краски, то три са открояващите се монохромни тенденции – провокативни червени ботуши, минималистични бели боти и изобилие от футуристичен сребрист блясък. От принтовете пък се открояват змийските шарки и текстовете.

Може да предположим, че избирайки наситените и ярки оттенъци на червеното – от доматено до бургундско, дизайнерите правят препратки към есента и нейната червеникава премяна. На нас обаче ни се струва много по-вероятно, че целта на ярко червените високи (почти до ушите) ботуши е да привлекат вниманието към една от най-красивите части на женското тяло – краката.

obuv201

Белоснежните обувки, боти и ботуши без почти никакви акценти навяват студ и мисли за преспи пухкав сняг. Те внушават изтънченост, елегантност и минимализъм, които кореспондират с цялостния дух на модните тенденции за тази зима.

obuv_v_belom_cvete_christopher_kane_max_mara

Сребрист металик в различни тонове може да срещнете в много от предложенията на дизайнерите – от тоалетите, през чантите, чак до обувките. Независимо дали са ежедневни, дори офис обувки, нежни сандали, класически елегантни островърхи обувки, боти или ботуши, чийто горен край се губи някъде под късите поли, те са сребристи. Някои са покрити с безброй лъскави камъчета, други с иридисцентна материя, трети със сребрист сатен или боя.

obuv_s_effektom_metallik_saint_laurent_mary_katrantzou

Както при дрехите, така и при обувките откриваме многообразие от животински шарки и най-вече имитация на кожа на влечуги, в различни повече или по-малко естествени окраски. Другият тренд са принтове с марки и сентенции. Най-често боти и обувки са надписани с дизайнерската марка, но има и такива, които са като цяла стена с графити.

obuv_s_nadpisyami_dolce_gabbana_off-white

Що се отнася до модерните типове обувки, тенденциите са няколко – високи над коляното тесни ботуши, островърхи обувки с висок тънък ток (стилето), каубойски мотиви, козина и перушина и хибридни обувко-чорапи и обувко-чехли.

Дължината на ботушите тази есен наистина ще удари тавана. Някои модели достигат доста над средата на бедрото. И те, както повечето други обувки, са с остри върхове и високи тънки токчета. Нагоре имат две разновидности – или плътно по крака, като чорап, или нагънати на свличаща се хармоника.

kozaki-za-kolano-jesien-zima-2017-2018

И понеже класиката винаги е на мода, и този сезон ще се радваме на едни от най-женствените дамски обувки – стилето. С тънките си изключително високи токчета те придават на дамския крак допълнителна елегантност. През този сезон дизайнерите са акцентирали върху цветовете, текстурата и декоративните елементи на тези обувки. Трябва да отбележим, че тенденцията е те да се носят с не особено прозрачни чорапи. С лъскави чорапи се носят и нежните сандалки с тънки каишки.

sandaleschausettes2_jpg_7963_north_1160x_white

Груби ботуши за градски каубои са другата тенденция за предстоящия есенно-зимен сезон. С дълги носове, заострени или тъпи на върха, те са с високи, но дебели токове или дори платформи. Черни, кафяви, с текстура или гладки, те могат да се носят както с тоалети от дивия запад, така и с по-ежедневни и обикновени панталони, поли или дънки.

54557ce4cde21dc1decec0025762c3c2

Козината със странни ярки цветове, която ни предложиха модните дизайнери тази година, присъства и при обувките. Ярки, пъстри и с необичайни десени – така може да се опишат козинестите ботуши и боти с равни подметки (които въобще не се забелязват изпод дългите косми), изобилстващи от връзки, каишки с катарами и помпони.

obuv_s_mehom_miu_miu_prada

Пухкави цветни пера, веещи се при всяко движение и полюшващи се ресни, украсяващи обувките или горната част на тока, са друг акцент, който се видя по тазгодишните модни подиуми.

obuv_s_bahromoi_badgley_mischka_prada

Хибридните обувки може би ни идват малко странни, но пък са интересни. Те са нещо като чудовището на Франкенщайн при обувките – съшити от множество различни и наглед несъвместими части и материали, но все пак съставляващи едно цяло. Създават илюзията, че за да ви е топло на краката, сте обули набързо неподходящи за студения сезон обувки с дебели чорапи. А това, всъщност, било ботуш. Или нещо такова.

obuv-nosok_antonio_marras

Специално място е редно да отредим и за необичайните токчета. Те се разхождат по подиумите вече трети сезон и всеки път изненадват с въображението, което са проявили дизайнерите. Обикновено са прикачени към по-семпли обувки, така че да грабват цялото внимание.

29454-20170323

Още малко за материите – през сезон есен-зима 17/18 се залага не само на традиционната кожа (с или без козина), но и на сатен и кадифе, както и на толкова гъсти бродерии, че почти не се вижда основата. И другата крайност – напълно прозрачни обувки, с които да се почувствате като една съвременна Пепеляшка, обула стъклени пантофки.

a8f8277d400cde35d8e091b8f9cfebb4 modne-buty-trendy-jesien-zima-2017-2018

И накрая няколко думи за каишките и връзките, които също имаха много широко присъствие в повечето модни колекции за есен-зима 17/18. Те се наблюдават и при обувките, и при ботите, и при ботушите. Каишките може да са по-тънки или по-дебели, често пъти с метални катарами, а понякога дори с големи декоративни копчета. Връзките пък са нанизани плътно от горе до долу по цялата дължина на ботушите, които най-често са с по-дебела и груба подметка.

obuv_s_remeshkami_monse_prada

 

obuv_so_shnurovkoi_altuzarra_david_koma

Дори и някои модни предложения да ви се струват прекалени, със сигурност има какво да се вземе от тях и да се приложи в ежедневното ни облекло, така че есента и зимата да са всичко друго, но не и скучни!

Tags : аксесоаридамскимодаобувкитенденции
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response