close
Дамска модаРазни

Upcycling – нова еко-мода или необходимост?

ClothingRecycling_jpeg_653x0_q80_crop-smart

Един въпрос ни вълнува отдавна – има ли живот след смъртта… на дрехите? И отговорът вече е известен – има. През последните години все повече набира популярност и у нас тенденцията да се вдъхва нов живот на старите вещи – мебели, бижута, дрехи, автомобили дори. Причините за това са много – от най-тривиалните като пестене на пари, през егоцентричните като желание за неповторимост и изявяване на артистичност, та до по-глобалните като проява на отговорно отношение към природата и околната ни среда. А някои хора просто не искат да се разделят с любимата си дреха и правят всичко възможно да удължат максимално живота ú. Мрежата предлага огромен брой упътвания как сами да си направите ъпсайклинг тоалети, някои от които имат огромна популярност и се споделят безброй пъти в социалните мрежи.

ClothingRecycling_jpeg_653x0_q80_crop-smart

Идеята за използване на стари вещи и материали, които да се преобразят в нови, съвсем не е от вчера. Само си спомнете как Скарлет О’Хара си уши разкошна рокля от плюшените завеси в „Отнесени от вихъра“, сетете се за всички онези красиви завивки „пачуърк“, създадени от стотици парченца плат от стари дрехи или изровете от дъното на гардероба меката чанта, ушита от стар чифт джинси. За разлика от рециклирането, при което материалите от старите вещи се преработват, за да се използват като суровина за ново производство, при ъпсайклинга, идеята е вехториите да се преобразят така, че да се превърнат отново в нещо модерно и красиво, което да служи още дълго време, като често пъти резултатът е дори по-добър от оригинала. И двата процеса са обединени от стремежа да щадим природата и да не робуваме изцяло на консуматорството. Вместо да изхвърлим дрехите, които са демоде, някъде са скъсани или вече не ни стават, може да ги огледаме и да помислим как да ги променим така, че да ги използваме още известно време. Така когато спрем или поне намалим прахосването на отпадъци, ще намалее и загуба на ресурси.

untitled

Не е достатъчно обаче, просто да съшием парчета от стари дрехи и да създадем нещо, достойно за носене само от бостанско плашило. Дизайнът е ключов елемент за успеха на подновената дреха. Той лежи в основата на цели модни линии, създадени изцяло от ъпсайклинг дрехи, които вече стигнаха и до дефилетата на висша мода в модните столици на света. Така старите дрехи с нов живот стигнаха и до специализирани магазини и еко-бутици, в които всеки може да открие своята нова-стара дреха. Тенденцията на „зелена мода“ се разраства през последните години и благодарение на това все повече се разпространява т.нар. устойчива мода, която следва етични принципи. Известно е, че при дизайнерската и шивашката работа остават около 15% неизползвани материали. Въпрос на време е облекла от стари дрехи, остатъци от неизползван плат или изрезки при кроенето да започнат да се произвеждат и в по-големите фабрики, вместо да са „ръчна изработка“ от „направи си сам“ надомни проекти. Просто трябва етичните и морални принципи да минат на преден план пред непрекъснатия стремеж за увеличаване на печалбите.

173432_1_800

В наши дни в света се произвеждат повече дрехи, отколкото може да се носят. Някои от големите вериги произвеждат по над половин милиард броя годишно. Само в Германия всяка година се изхвърлят по около 10 кг дрехи на човек или това са около 700 000 тона. Една не малка част от тях отиват в магазини за дрехи втора употреба, които са чудесен източник на „съкровища“, от които всеки сам може да сътвори своя уникален моден шедьовър. За хората с артистични наклонности или с шивашки умения, това е едно интересно предизвикателство. Освен тях, малките и все още недостатъчно известни марки също може да използват създаването на ъпсайклинг дрехи като начин да се задържат на пазара, заемайки тази ниша, в която все още има много потенциал. Непрекъснато се увеличава броят на потребителите, които вече са осъзнали унищожителния ефект на „бързата мода“ (fast fashion). Те са започнали да търсят иновативни начини за подновяване на гардероба си и именно тук е мястото на реновираните дрехи. От няколко години не спира да расте интересът към винтидж модата, която не включва само мебели и предмети, а и дрехи и аксесоари. Не само че оригиналите на много от ъпсайклинг дрешките са с наистина ретро модели и материи, но и с уменията и въображението си всеки сам може да им придаде търсеното винтидж излъчване. Това е едно от предимствата на този тип „възродено“ облекло – стилът му може коренно да се промени така, че да изглежда както ние искаме.

4f3831e94fab00b1d2028a08f73ddf0a
Tags : upcyclingекомоданеобходимост
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response