close
Полезни съветиРазни

Как да преборим пролетната умора?

Ways-to-fight-back-spring-asthenia

С настъпването на пролетта се радваме на повече слънце, цветя и хубаво време, но с новия сезон идват и някои негативни ефекти като пролетната умора. Това състояние се дължи най-вече на промяната на времето и атмосферното налягане. След  студения, зимен период, дните бавно стават по-дълги, а температурите се повишават.

Организмът ни до скоро се е борил със студа, а сега трябва да се освободи от натрупаните токсини и да се настрои на нова вълна. Това, обикновено отнема около месец, в който обаче много от нас се чувстват недоспали, отпаднали, без настроение и апетит, апатични и дори тъжни. Много често през пролетта, имунната ни система е изтощена от борбата със зимните вируси и сме уязвими на настинки, главоболия и дори изостряне на хронични заболявания.

пролетна депресия

Приготвили сме ви няколко основни неща, които бихте могли да направите за да се спасите от пролетната умора.

Повече движение

 

Навън вече не е мрачно и студено, затова не търсете извинение да пропускате тренировките и разходките. Движението стимулира обмяната на веществата, излизането на въздух насища тялото с кислород, метаболизмът се активизира, а слънцето ни зарежда с положителна енергия. Всички тези неща са изключително важни, за да се чувстваме бодри и да имаме тонус дори, когато всички около нас показват симптоми на пролетна умора.

зелен чай

Много течности

 

Не посягайте към кафетата и енергийните напитки веднага щом се почувствате отпаднали. Това няма да ви накара да сте по-свежи, а напротив ще ви изнерви допълнително и ще повлияе на качеството на съня. Пийте много вода, прясно изцедени сокове и зелен чай, който има детоксикиращ и ободряващ ефект.

Свежа храна и плодове

 

Когато усетим, че пролетната умора взима превес  това означава, че може би ни липсват важни витамини и минерали. Природата ни дава готово решение и това са свежите, сезонни плодове и зеленчуци. Например ягодите, които са в сезон, са пълни с витамин C, зелените зеленчуци като спанак, коприва, лапад пък са чудесен начин да си набавите желязо и куп други полезни вещества. През пролетта включете в диетата си възможно най-много пресни плодове и зеленчуци, тъй като организмът е бил лишен от тях през голямата част от зимата.

недоспиване

Здрав сън

Въпреки че много хора се оплакват от безсъние през пролетта, добре премереното количество сън е много важен фактор за борба с пролетната умора. Оставането по-дълго в леглото може да доведе до леност и апатия. От друга страна обаче е важно да си осигурим поне 7-8 часа качествен сън. По-доброто планиране на деня, по-ранното лягане вечер, масаж или топла вана с успокояващи масла са подходящи начини за да си помогнем със заспиването и добрия сън след това.

Позитивни мисли

През пролетта рязко се увеличават оплакванията от лошо настроение, депресия, негативни мисли, апатия. Усещаме се тромави и недоволни. Мислите ни са много тясно свързани с това как се чувстваме. Ако няма реална причина за лошите мисли, опитайте да се справите сами с тях. Намерете време да се видите с приятели, да се разходите навън или да прекарате време със семейството. Не оставяйте пролетната умора да вземе превес над мислите и емоциите ви.

позитивни мисли

Поглезете се 

В моменти, в които сте отпаднали и без настроение, малко грижа за себе си винаги се отразява добре. Отидете на масаж, маникюр или променете прическата. Това ще повдигне самочувствието ви и ще ви накара да се чувствате по-добре в собствената си кожа.

Ако искате наистина да се справите с пролетната умора, опитайте тези неща, действат безотказно. Ако симптомите обаче продължат или се влошат е добре да се консултирате с вашия лекар, за да проверите дали това е пролетна чувствителност или нещо друго.

Най-добрият съвет, който бихме могли да ви дадем е да се радвате на слънцето и пролетта, защото тя винаги носи със себе си ново начало и надежда за по-щастливи дни.

Tags : енергияздравословнополезни съветипролетпролетна умора
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response