close
ягоди

Често чуваме фразата, че ние сме това, което ядем. Но вместо да мислим за храната като инструмент за да изглеждаме и да се чувстваме добре, ние усърдно броим калории. Храната е едно от най-мощните средства, с които можем да подобрим здравето и външния си вид и тя съдържа много повече от калории.

здравословно хранене

Здравословното хранене ни поддържа в най-добра форма и това си личи.  Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и хранителният режим има директно въздействие върху нея. Чрез това, което ядем бихме могли дори да решим някои кожни проблеми. Колкото и качествена козметика да ползваме, ако не се храним здравословно кожата ни веднага ще ни издаде.

Приготвили сме ви няколко съвета за това какво да хапвате за да се чувствате добре и да имате красива, блестяща и гладка кожа.

  1. Вода

Повечето от нас не достигат до оптималната дневна доза вода, а хидратацията е жизнено важна за кожата. Водата е тази която поддържа кожата свежа, хидратирана и гладка, и спомага за заличаването на бръчки и белези от пъпки. Пийте много вода и избягвайте кафето и алкохола, тъй като те дехидратират. И ако сте от онези, които постоянно забравят да пият вода, нека ви мотивираме с това, че поемането на големи количества вода, гарантирано спомага за красивия вид на вашата кожа.

 

  1. Ядки

Хапвайте сурови ядки при всеки удобен случай. Те са изключително полезни с ценните вещества, които съдържат. Бадемите, например са богати на витамин Е, който се бори против стареенето, а също така запазва кожата хидратирана. Орехите също са добра опция, те са питателни и съдържат омега-3 мастни киселини и витамин Е. Хапвайки орехи ще се радвате на по-гладка кожа, по-здрава коса и нокти.

вода

 

  1. Моркови

Морковите, тиквата, доматите, кайсиите и всички оранжеви и червени зеленчуци съдържат бета картоин и други пигменти, които дават здрав вид на кожата, освен това помага при борбата с бръчките.

  1. Боровинки

Тези мънички плодчета са мощен антиоксидант, който предпазва от преждевременно стареене. Добавете ги към киселото мляко сутрин или към смутито и ще се заредите с ценни вещества и енергия за деня.

  1. Риба

Рибата е изключително полезна за вашето тяло. Тя не само съдържа ценните омега-3 мастни киселини, а също и е богата на селен, който е мощен антиоксидант. В комбинация с витамин Е, той помага за изчистване на кожата от акне.

Ако трябва да изберете, препоръчваме сьомга и риба тон. Ако пък не харесвате риба, можете да хапвате и други продукти богати на селен като пшенични зародиши, чесън или яйца.

храна и здрава кожа

Важни витамини

За красива и здрава кожа приемайте храна богата на минерали и витамини В, С, Е, А и К

Витамин В

Той е основна съставка при формирането на ноктите, кожата и косата, и може да бъде набавен чрез консумацията на яйца, ориз, овесени ядки.

Витамин С

Този витамин предпазва кожата от слънцето и се намира в изобилие в цитрусовите плодове, боровинките и листните зеленчуци.

Витамин Е

Много важен за кожата витамин, който също я предпазва от изгаряния. Съдържа се в спанака, ядките и маслините.

Витамин А

Този витамин се набавя лесно, тъй като го има в повечето плодове и зеленчуци. Освен това е изключително важен за регенериращите процеси на кожата.

Витамин К

Ако имате тъмни кръгове под очите или ви излизат синки без причина, витамин К е отговорът. Той се съдържа в листните зеленчуци, месото и млечните продукти.

ягоди

Още няколко съвета

  • Хапвайте пресни плодове и зеленчуци, които съдържат много вода, както и полезни хранителни вещества. Избирайте сурови храни и салати с цветни зеленчуци.
  • През лятото не забравяйте и подходящата слънцезащита.
  • Ползвайте продукти като сапун, крем, тоник и друга козметика, съобразена с нуждите на вашия тип кожа.
  • Сънят има огромно влияние върху кожата, затова е добре да имате своя режим, както и да полагате съзнателни усилия за намаляване на стреса.

Хапвайте добре за да изглеждате и да се чувствате добре. Добавете тези храни във вашето меню и ще забележите разликата. Не забравяйте, че храненето и движението са първите стъпки към здравето и добрия външен вид.

Tags : витаминикрасива кожаполезни хранисъвети
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response