close
Полезни съвети

Как да се приготвим за летен поход в планината

Pohod v planinata_dressyoubg

„Презаредете батериите“ с разходка сред природата

Планината е предпочитано място за почивка и разходка през топлия сезон. Там човек може истински да си почине от натовареното градско ежедневие и да „презареди батериите“. Често обаче хората, решили да направят поход до някоя забележителност, не се подготвят добре за подобен тип преживявания. А природата както божествено красива, може да бъде сурова и опасна за тези, които я подценяват. Грешно е да се смята, че лятото не е нужна екипировка. Всички сме чували, че в планината за един ден могат да се сменят всички сезони. Това в никакъв случай не е преувеличено.  За да се чувствате сигурни и спокойни, а и да сте готови за екстремни непредвидени ситуации, ви предлагаме примерен списък с багаж, който трябва да е неизменна част от екипировката на всеки един турист, независимо дали се тръгва на лека разходка или по-дълъг поход.

Ето най-важните неща за Вашата сигурност и удобство:

1. Удобни обувки

Подходящата обувка е такава със стабилно и здраво ходило с грайфер, която не се пързаля и която обхваща стабилно глезените ви да не се кривят. Важно е и да не пропускат вода и да не тежат, затова кубинките не са добра идея. Добре е обувките да са слагани преди това, ако са нови, за да сте сигурни, че може да разчитате на тях и че няма да ви причинят неудобство и да ви развалят разходката. Гуменки и сандали са крайно неподходящи за поход.

2. Раница

Съществуват различни големини- от най- малките 5-10 литра, които биха побрали само малко шише с вода, сандвич, телефон и други дребни вещи, през 20-30 литровите, които са най-широко разпространени, до големите 100 л – за сериозни преходи. Добре е големината и тежестта на раницата да е съобразена в зависимост от конкретната нуждата. Важно е да имате предвид, че тежестта й трябва да не надхвърля 20% от теглото на този, който ще я носи. За да не губите време да спирате и да я сваляте от рамената си, добро решение за бърз достъп до често използвани дребни вещи /фотоапарат, носни кърпички, вода/ са моделите със странични джобове. Ако вече имате купена раница, може да си осигурите допълнително чантичка за кръста за тези дребни неща.

3. Дрехи

При еднодневни преходи е добре да се носи една допълнителна фланелка за преобличане, както и допълнителен чифт чорапи и топла дреха. За по-дълги походи – още един кат дрехи. Обличането на пластове осигурява гъвкавост при всеки вид атмосферни условия. Идеята е лесно премахване или добавяне на дреха за постигане на телесен комфорт. Ето пример: – бельо- в специализираните магазини се предлагат подходящи, не попиващи влагата от тялото; – фланела или тениска; – топло горнище; -яке /тип ветровка или по-плътно/. Удобни са дългите панталони със странични джобове, в които може да държите дребни вещи /телефон, кърпички/, а крачолите ще ви предпазят от издрасквания от растителността. Съществуват модели, при които има възможност с цип да се махат или прикачват крачолите. Друг вариант са клиновете, които осигуряват свобода при движенията и няма вероятност да се спънете в долната част на панталона си. При влага или възможност за валежи, е добре материята да е непромокаема. През последните години полара се превърна в предпочитана материя за връхни дрехи, поради меките си и топлещи свойства, които създават уют на тялото, същевременно са леки и не тежат в багажа ви. Якето тип ветровка е най-горната ви дреха, която няма да пропусне вятъра и дъжда през лятото и ще сте чувствате спокоен, дори при по-суровите условия, които може да ви предложи планината, особено по по-високите части. Задължителен елемент за вашата раница е дъждобранът. Колкото и хубаво да ви се струва времето, винаги може да бъдете изненадани от непредвиден порой. Вместо да се измокрите от главата до петите, с риск от настинка, просто извадете дъждобрана /за вас и раницата ви/ и продължете разходката си на свеж въздух и се наслаждавайте на деня.

Pohod v planinata_drehi_vtora_upotreba_dressyoubg

4. Шапка

Доказано е, че голяма част от загуба на топлина става чрез главата /сутрин в планината температурите могат да са много ниски/, а след няколко часа слънчевите лъчи греят безмилостно, затова шапката е задължителен атрибут от екипа ви. Ще ви е по-удобно, ако изберете мека шапка, която да може да прибирате в раницата си. В последните години се предлагат вече и шапки с UV защита. . Универсален и много практичен аксесоар е шалът. Може да го увиете около врата си сутрин, когато въздухът е студен; да покриете раменете си, за да се предпазите от слънчевите лъчи, когато вече сте свалили горните части от екипа си; да попива потта от тялото ви, или да го завържете около кръста си, ако раницата е провокирала изпотяване на това място. Също така може да го увиете като тюрбан около главата си, ако сте забравили шапката си. Добър избор за ходене под парещите слънчевите лъчи в планината е риза с дълги ръкави от лека, прохладна материя, която ще предпазва кожата, същевременно няма да топли излишно. Със сигурност ще се чувствате по-добре с такава дреха, отколкото ако сте с потник, с който може да изгорите „на презрамки“ .

Още някои немаловажни съвета

 Носете вода, не сладки сокове, които биха предизвикали жажда. Може да добавите в нея разтворими витамини. Ако минавате покрай планински чешми, заредете бутилките си, за да не останете без вода. Храна – разчетете броя на храненията, за да не носите излишни количества, тежащи в багажа ви. Носете лека храна, богата на калории и малко „ енергийна храна“ – шоколад, ядки, сушени плодове. Те ще ви дадат сили, ако плановете ви се объркат и се наложи да погладувате. Избягвайте храни, които могат да се смачкат в раницата или ги сложете в твърда кутия. Слънце защитен крем – влиянието на UV лъчите е по-голямо, поради факта, че сме по-близо до слънцето. Също така не пропускайте и защитно средство за устните. Слънчеви очила – слънцето високо в планината може да бъде вредно за очите. Осигурете си комфорт и здраве. Предлагат се и спортни очила, които подобряват видимостта при лоши атмосферни условия /мъгла, дъжд, здрач/8. Медицински средства за първа необходимост- Лейкопласт, Ластичен бинт, аспирин, болкоуспокояващи, кръвоспиращи, репелент. 9. Дребни лични вещи – преценете внимателно какво да вземете. В планината няма да имате нужда от всекидневния си портфейл, претъпкан с визитни картички, листчета и т.н. Документ за самоличност, пари кеш за разходите по хижи, където няма банкомат и постерминал, ключовете ви – това е достатъчно. Още някои немаловажни предмети за ваше улеснение: – Запалка и/или кибрит-винаги може да ви се наложи да запалете огън – Нож, ножица -ако ще събирате билки, както и допълнителна платнена/хартиена торбичка за тях, конец –Фенерче и/или челник  в хижите електричеството се гаси рано, а някои са с външни тоалетни. –Телефон със заредена батерия, за предпочитане са не смартфоните/въпреки че от тях може да използвате навигацията/. Ако ви се намира някой стар, но изпитан и здрав телефон, вземете го за всеки случай, батерията им е по-издръжлива. –Сигнална свирка-ако случайно се забавите или загубите и не виждате другите от групата, е по-лесно и не толкова уморително да използвате свирката, отколкото да викате. –кърпа, сапун, носни кърпички и тоалетна хартия. Макар че някои неща ще ви се сторят излишни, за ваше спокойствие и сигурност ги подгответе да са с вас, отколкото да съжалявате по-късно, ако нещо ви липсва. Така подготвени няма да позволите нищо да развали плановете и доброто ви настроение, отколкото да съжалявате по-късно. Така подготвени няма да позволите нищо да развали доброто ви настроение.

drehi_za planina_dressyou.bg

И не на последно място – пазете Природата и я уважавайте!

От екипа на DressYou.

 

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response