close
Полезни съвети

Как да предпазим дрехите си от молци

dry_drehi_vtora_upotreba_lavandula

Помощ! Молци по дрехите ми!

Топлите, вълнени дрехи са предпочитаното лакомство на молците. Пуловери, жилетки, шалове и блузи, тези неприятни насекоми могат да съсипят любимите ни дрехи. Молците биват два вида – дрешни и хранителни. Едните нападат тъкани, а другите често се срещат в кухнята. Дрешните молци не се развиват в онези дрехи, които се носят постоянно, а по-често в такива, които сме закътали или забравили в гардероба. Молците са активни нощем, а през деня се крият на тъмни места, процепи, в пердетата и под килима.

Молците обичат зимните дрехи от естествени материи като вълна, лен, коноп, коприна. Дори в гардероба ви да няма естествени материи, молците бързо намират алтернатива и започват да нападат растителни влакна. По-гладните могат да прибягнат и до синтетични материи.

С настъпването на есенния и предстоящия зимен сезон е добре да се вземат превантивни мерки против молците. За целта сме ви приготвили три лесни стъпки, които да ви помогнат да запазите дрехите си по-дълго и да ги предпазите от молци.

Почистване

Има няколко неща, които привличат молците, едното е високата влажност у дома също и мръсните дрехи. Дори да сте обличали някоя дреха само веднъж, миризмата на пот или някое петно могат да са достатъчни да привлекат насекомите. Когато перете дрехите си е добре да ги оставите на висока температура в сушилнята за известно време. Ако нямате сушилня е достатъчно да ги проснете на слънце и да ги оставите за един ден. Това ще има много добър ефект. Важно е също така да изгладите дрехите, за да елиминирате яйцата и ларвите. Молците не обичат чисти места без прах, затова почиствайте и гардероба с прахосмукачка. Хубаво е често да проветрявате и да изнасяте навън палта, якета и по-обемни дрехи. Ако намерите молци в дрехите си веднага си изперете с гореща вода и ги оставете на слънце.

dry_drehi_vtora_upotreba_dressyou

Предпазване

Чудесно решение за да се предпазите от молци е да приберете изпраните дрехи във вакуумиращи пликове, калъфи с цип или кутии. Това е много важно, когато прибираме сезонните дрехи. Трябва всичко да е затворено много добре. Можете да използвате лепенки, тиксо или найлонова опаковка. По този начин освен, че ще предпазите дрехите си от молци, ще спестите и място в гардероба.

Ароматизиране

Най-старото и ефикасно средство против молци винаги е бил нафталинът, но той е доста токсичен и може да лекьоса дрехите. Натуралните миризми са далеч по приятна, а и полезна алтернатива. Молците не обичат миризмата на кедър. Можете да сложите парченца от кедрово дърво между дрехите. Освен това не понасят още: сушени листа от орех, лавандула, мента, свежи кори от цитрусови плодове. Отблъсква ги и ароматът на евкалипт, карамфил, пресен розмарин и дафинови листа. Можете да си направите и смес от всичките ароматни подправки, плодове, сушени листа и да ги напъхате в стари и скъсани чорапи, платнени торбички или марля. Друга опция е да поставите памучни тампони, намоени с етерични масла в ъглите на гардероба и да ги сменяте, когато изветреят. Така дрехите ви ще са предпазени от молци и ще ухаят приятно.

dressyou_drehi_vtora_upotreba_karamfil

С тези лесни три стъпки ще държите молците далеч от дома си, а любимите ви дрехи, покривки, килими, одеяла и завивки ще бъдат защитени.

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response