close
Полезни съвети

Как да почистим петна от различни материи?

dressyou_petna

Как да почистим петна от дрехите?

На пазара има безброй скъпи препарати, които обещават, че ще изчистят упоритите петна, но за съжаление много от тях не успяват, особено когато петното е старо. Химическото чистене е друга опция да се отървем от неприятните петна, но понякога нямаме време или възможност да занесем дрехите си. А за онези от нас с деца, петната са ежедневие, с което се борим самоотвержено.

Начините за премахване на петна се различават и зависят главно от състава на петното и материята на дрехата. Във вода се разтварят немазните петна, а за справяне с мазните можем да използваме спирт. Също е важно дали петното е ново или старо. Пресните петна се изпират много по-лесно от засъхналите такива.

При почистване на петна от дрехите е важно да знаете състава на тъканта. Повечето силни разтворители не са подходящи за фини, естествени материи като коприна или вълна например. Синтетичните материи пък не трябва да се третират с бензин и горещи разтворители.

Винаги поглеждайте етикета на дрехата и указанията на препарата, за да не повредите тъканите. Също винаги пробвайте почистващото средство от вътрешната страна на дрехата, за да видите как въздейства с материята. При почистването можете да си помогнете с абсорбираща хартия или чист парцал от обратната страна на дрехата. Винаги търкайте петната от края към средата, за да не ги разнесете. Помнете, че упоритите петна няма да излязат отведнъж, а ще се наложат няколко третирания. Подготвили сме ви и няколко хитринки, с които да почистите най-често срещаните петна.

Жълти петна по белите дрехи

Неприятните жълти петна под мишниците са голям проблем ако често носим бели дрехи. Дори най-качествените препарати, невинаги успяват да се справят с тези петна, а третирането с белина изтънява тъканите. За премахването на жълти петна можете да ползвате лимонов сок, разреден с вода, който се нанася с търкане и се оставя за 20 минути, след което се изплаква. Друг ефикасен начин е с каша от стрит аспирин, сол или сода за хляб с вода.

Кафе, чай и шоколад

Петната от чай се третират успешно с вода и лимонов сок, а тези от кафе със сол ако са пресни.Петно от шоколад или какао можете да почистите с амоняк и вода, като после се изплаква добре с хладка вода. Върху естествени материи като вълна или памук можете да ползвате също амоняк и вода.

Мазни петна

Мазните петна са особено неприятни, особено върху материи като вълна, памук и коприна. Ако нацапате дреха от такава материя с нещо мазно опитайте да го премахнете с талк и силно търкане.

Козметика и грим

Такива петна са често срещани, заради ежедневното използване на козметика. Петната от парфюми се премахват с тампон с няколко капки алкохол. Материята трябва да се намаже от двете страни, след което да се изпере. Петната от червило се почистват директно в пералнята ако са върху лен или памук, за други естествени материи може да ползвате тампон с ацетон.
Лак за нокти върху дрехите можете да премахнете с попивателна хартия и след това с лакочистител без мазнини. Търкайте петното през хартията до пълното му остраняване.

a_dressyou_drehi_vtora_upotreba_petna

Дъвка

Можете да премахнете дъвка от дрехите си или чрез замразяване с кубче лед под петното или с нагряване с попивателна материя и ютия.

Восък

Петната от восък се отстраняват като най-напред той се изстърже, а след това се търка с абсорбираща хартия от двете страни, докато тя не попие напълно. Ако петното е много упорито можете да ползвате ютия от едната страна и попивателна хартия от другата.

Вино

Тези петна се премахват доста трудно, когато не са пресни. Може да се опита премахване със сол и лимон, а в крайни случаи с вода и пероксид, в зависимост от материята.

_dressyou_drehi_vtora_upotreba_petna

Ръжда

В случай, че нацапате вълнена дреха с ръжда, най-добре е да почистите с вода и амоняк. Ако материята е коприна или памук, тогава третирайте с лимонов сок и сол, като отмиете със студена вода.

Кръв

Петната от кръв трябва веднага да се измият с течаща студена вода, а след това да се изперат според указанията на етиката на дрехата. Тук белината може да помогне много ако дрехите са бели. Върху памук и вълна можете да ползвате вода с амоняк, а върху коприна само студена вода.

Мухъл

Неприятните петна от мухъл можете да отстраните със смес от вода и ябълков оцет. Оставете дрехата с тази смес върху петното за максимум 20 минути и после изперете с топла вода. За да премахнете миризмата можете да ползвате етерични масла при прането, но те трябва да са прозрачни, за да не омазнят дрехите.
Надяваме се да сме ви помогнали да спасите дрехите си от неприятните петна. Макар домашните трикове да са доста ефективни за някои петна върху специфични материи като естествена кожа, сатен и скъпи тоалети от фини материи, препоръчваме професионално почистване.

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response