close
Дамска модаМъжка модаПолезни съветиРазни

Как да носим колан – аксесоарът и за мъже, и за жени

Untitled-3-555×500

Коланите са едни от най-старите аксесоари, които от векове са част от облеклото на човека. Първоначално са имали само практична функция – да придържат дрехата към тялото, но постепенно започват да имат все по-голямо значение в модата, като акцентират върху едно или отвличат внимание от друго, допълват и балансират цялостния вид.

Трудно се говори за правилни и неправилни начини за носене на колан, но има някои неписани правила и в мъжката, и в дамската мода, които е добре да се спазват, за да не се превръщате в моден бунтар, а и за да изглеждате добре.

Дамите имат по-сложната задача, когато си избират този аксесоар, защото трябва да преценят мястото, материята, цвета, ширината и вида на колана. Класическото място за носене е на талията, но женските фигури са толкова различни, че се е наложило носенето от ниско под нея – на ханша, до високо над нея – чак до бюста.

С колан на талията се подчертава самата тя, така че този вариант е подходящ за дами с тънка талия или с пропорционално съотношение между нея, бюста и ханша. Може да се носи върху дълга пола, жилетка, коктейлна рокля, дори върху зимно яке или втален костюм. Ширината може да варира от най-тънките, вкл. верижки, до най-широките колани, в зависимост от конкретния тоалет.

naomi-skinny-belt

Коланите, които се носят на ханша е добре да са от нормални до много широки. Те са подходящи за по-ежедневни ситуации и вървят най-добре със свободни, отпуснати дрехи като голям пуловер, широка риза с джинси или лека лятна рокля. Подходящи са за дългокраките дами, защото визуално скъсяват краката и удължават торса.

Hip-belt-1

Точно обратният ефект създават коланите, носени над талията, та чак до под бюста. Те удължават краката, правят бюста да изглежда по-голям и прикриват малките коремчета. Особеното е, че се слагат в областта, която се движи най-много докато дишаме – гръдния кош – за това е най-подходящо да са от по-мека и еластична материя, която да не затруднява вдишването, но и да не позволява да се смъкват надолу, когато издишваме. Съчетават се най-добре с по-свободни блузи, поли или рокли, както и с А-образни рокли.

11631623_8

Колкото до формата на тялото – не трябва да се притеснявате, защото коланите са един от най-гъвкавите (буквално и преносно), аксесоари, които може да прилегнат на всяка фигура, стига да са поставени на правилното място. Все пак, ето някои основни насоки.

Ако сте високи и прави, носете широки колани. Изберете такива, които контрастират на дрехите ви, може да имат големи или ярки акценти по тях. Те създават илюзията за извивки на тялото. Ако сте по-скоро миньонче, сложете колан в същия цвят като панталона или полата, така че да издължите краката. Изберете по-тънък колан, който да не „превзема“ фигурата ви. Ако сте по-пълни и с повече извивки на тялото, недейте да отписвате коланите напълно, дори напротив, считайте се за щастливка, защото само с един колан може да се преобразите по невероятни начини. Носете еластичен колан в най-тясната час, където е талията ви, за да очертаете силуета и да създадете фигура като пясъчен часовник. Изберете тъмен цвят, който допълнително ще смали талията ви визуално. Подчертайте гърдите си с широк колан на около пет сантиметра под бюста. Не носете тънки колани.

curvy

Господата могат да се справят с избора на колан далеч по-лесно от жените. Независимо, дали е по-строг или неофициален, той се носи винаги там, където са гайките на панталона. Ако няма гайки – не носите колан. Ако се опасявате да не се озовете със смъкнати панталони – просто сложете тиранти. Това, всъщност, е един от най-спорните въпроси при мъжките колани – дали да се носят с костюм или не. Все повече модни специалисти препоръчват коланът да се пропусне, когато носите строг, добре скроен костюм, особено ако към него има и жилетка. Така няма да се наруши идеалната линия на сакото, когато е закопчано и то ще пада така, както се очаква, без неприятни издутини под него. Друго правило е да изберете коланът или обувките да се различават от цвета на панталона, но никога и двете. И винаги съчетавайте колан с обувки, ако не по цвят, то поне по стил. Например, носете матов кожен колан с матови кожени обувки или текстилен спортен колан с маратонки.

man

Какъвто и да е модният ви стил, коланът винаги е подходящ аксесоар, който да придаде завършен вид на тоалета ви, да прикрие недостатъците на фигурата ви и да привлече вниманието върху привлекателните места. Не го пренебрегвайте, а експериментирайте пред огледалото, докато се харесате.

Tags : аксесоаридамска модадамскидебелиидеикожениколанколанимодамъжка модамъжкитънки
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response