close
dressyou_second_hand_aromaterapia_za garderoba

Как да ароматизираме гардероба си?

Ароматизирането на гардероба е една важна стъпка при неговото почистване. Освен приятна миризма, ароматизаторите пропъждат насекоми и предпазват дрехите. На пазара вече има най-различни ароматизатори, които лесно се закачат или прикрепят и изпълват гардероба с прекрасни миризми. Много от тях обаче съдържат токсични вещества, а и цената им понякога е доста висока. В тази статия ще споделим с вас няколко ефикасни и лесни за употреба есенциални масла, които да ароматизират гардероба ви по натурален начин.

Аксесоари за гардероб

Платнените торбички и възглавници са идеален избор за ароматизиране на гардероба. Правят се много лесно и са забавно занимание за тези от вас, които обичат да творят. Можете да направите шарени торбички за подарък и да ги напълните с билки и аромати по избор. Освен това е добре да ги завържете с панделка, за да се закачват по-лесно, а и да са още по-атрактивни. От векове лавандулата е предпочитана за борба с молци и е подходяща за напълване на торбичките. Можете да смесите лавандула и с други билки като майорана, мащерка, кора от портокал нарязана на дребно, индийско орехче, дафинов лист и да добавите капки етерично масло. Когато правите смес трябва да я разбъркате добре и да напълните няколко памучни торбички. Този метод ще осигури чудесна миризма в гардероба, но и няма да се притеснявате, че дрехите могат да бъдат повредени или лекьосани от токсични артоматизиращи препарати.

Можете да използвате и друг похват за ароматизиране на гардероба, който е с напоен с няколко капки етерични масла, памучен тампон. Сложете тампона върху порцеланова чинийка във високата част на гардероба, където държите якета и палта. Тампонът не трябва да има допир с гардероба и с дрехите. Можете да накапете памучни топки с няколко капки масло от мента, лавандула, цитронела и да ги поставите в гардеробите си, за да предпазите дрехите си от молци.

Ароматен спрей за тъкани

Спрейът за дрехи е подходящ за ползване при гладене. Той омекотява и освежава дрехите като също помага за по-добро изглаждане. Една много приятна опция е ароматният спрей с ухание на роза. За да си направите такъв, трябва да смесите в бутилка за спрей 10 капки розово масло, няколко супени лъжици розова вода и 125 мл. обикнвена вода. Можете да използвате при гладене, но трябва да разклатите добре преди употреба.

Ароматизирани чекмеджета

Можете да добавите торбичка със смес от билки в чекмеджето с бельо или чорапи. Друг похват е да накапете етерично масло върху разделителите за чекмеджета ако са направени от хартия или памучна материя. Преди да подредите бельото или чорапите в разделителите проверете дали етеричното масло е попило добре в материята. Капнете капка лавандулово (или друг вид етерично) масло върху памучен тампон и го поставете в чекмеджето с бельо. Дрехите ви ще ухаят чудесно, ароматът на лавандула ще ви отпусне, а молците и други насекоми ще бъдат отблъснати от миризмата.

dressyou_second_hand_aromaterapia

Ароматизиране на пране

Има няколко начина да ароматизирате вашите кърпи, чаршафи и дрехи при пране. Единият е да накапете няколко капки от любимия ви аромат етерично масло върху памучна кърпа и да я сложите в сушилнята при прането.Можете да намокрите кърпата предварително, да добавите 10 капки етерично масло по избор като лимон, лавандула, иланг-иланг, карамфил, бергамот или друго ароматно масло и тогава да я сложите в сушилнята. Другият начин е да добавите около 5 капки етерично масло към омекотителя за пране като е много важно да изберете прозрачни етерични масла, без цвят.
При употреба на етерични масла в пералнята трябва да се внимава с типа масло и използваното количество, тъй като силните етерични масла могат да повредят прането, както и пласмасовите и гумени части на пералнята.

Подходящи ароматни масла

Етеричното масло от лавандула е най-често използваното масло за ароматизиране на гардероба тъй като е ефективен начин за борба с молци. Други масла, които се ползват против молци са етеричното масло от градинска и дива мента и цитронела. Маслото от евкалипт е силен дезинфектант и се ползва при почистване на дома. Може да се добави и в препарата за пералня, тъй като унищожава акарите в одеяла, спално бельо и кърпи. Маслото от евкалипт се ползва през зимата, тъй като придава аромат на чистота и също помага при запушен нос и настинки.
Етеричните масла са силно концентрирани и лесно запалими, за това се прилагат много внимателно. Най-добре е да се ползват с ръкавици, тъй като са опасни за кожата и очите.   Също така трябва да се държат далеч от деца и домашни любимци, не се препоръчват и за бременни жени.

dressyou_second_hand_aromaterapia_za garderoba_lavandula

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response