close
Разни

Всичко за бързото и лесно гладене на дрехи

dressyou_gladene

Техники за ефективно и лесно гладене

Гладенето изглежда лесно, но това е само на пръв поглед. То има своите специфики, които трябва да знаем, за да не съсипен някоя любима дреха и да можем да поддържаме в добър вид, онези облекла, които се мачкат лесно.

В тази статия ще ви запознаем със всичко необходимо за да сте уверени с ютия в ръка.
Материята, играе основна роля при гладенето, за това е добре да разделите дрехите от различни материи, например памук, вълна, коприна, лен и т.н. Това ще ви спести време. Дъската за гладене трябва да е съобразена с ръста ви, така че да е на ниво, при което ръцете ви не висят надолу. Така няма да се уморят лесно при продължително гладене.

Гладене на различни материи

Важно е да имаме предвид, че дрехите от памук се гладят леко влажни, със загрята ютия от лицевата страна. При ленените гладенето е от опаката страна, като ютията трябва да е на висока степен, а дрехата да е почти суха. С вълната трябва да се внимава, за това тези дрехи се гладят и от двете страни, на умрена температура под влажна кърпа.Ако дрехата има подплата се минава винаги от лицевата страна.Копринените дрехи се гладят от опаковата страна, отново с влажна кърпа и с умерена ютия. С изкуствените материи се работи под мокра кърпа на висока температура.Кадифето се глади от опаковата страна с леко притискащо движение на ютията.
Препоръчителна температура за гладене
100 градуса – синтетика
150 градуса – за вълна, изкуствена коприна, полиестер
200 градуса – за памук и лен

dressyou_drehi_vtora_upotreba_gladene

Техники за ефективно гладене

Най-напред подгответе ютията, напълнете резервоара с вода и изберете подходящата температура. Ако гладите, материя, която изисква нагорещена ютия я включете по-рано. След гладене водата задължително се изсипва, за да не се образува ръжда.

Всички, изгладени дрехи трябва да се закачат в гардероба и да не се сгъват още топли, за да не се смачкат отново. Пригответе си закачалки за изгладените неща. Ако дрехата е много намачкана, ползвайте вода, с която да я напръскате. А образувалата се пара ще свърши останалото. Ако ползвате ютия с пара ще можете по-бързо да се справите с намачкванията. Има материи, които се гладят само с пара, без ютията изобщо да докосва материята, например рипсено кадифе.

При гладенето трябва да се внимава с декорации, апликации, и бродерии. Бродерията се глади и от двете страни като се започне от лицевата. Ако дрехата има дантели или волани, първо се минават те, а след това самата дреха. Ако пък има плисета, те могат да се прихванат с кламери, за да не се деформира материята. За релефни декорации, също и за дрехи с копчета, ползвайте предната, остра част на ютията, за да минете между тях. Никога не гладете отгоре върху тях.

Когато гладите блузи, започвайте от гърба, а предната част оставете за после, накрая изгладете яката и ръкавите. Роклите се гладят първо от ръкавите (ако има) и след това се преминава към гърба.

Мъжките ризи са едно от най-трудните неща за гладене. То става от лицевата страна със силна ютия. Гладенето на ръкавите започва от рамото по посока на маншета, който стои в тесния край на дъската. Яките се гладят и от двете страни като се започва от лицевата страна.

Ако сте на път или бързате, сешоарът може да ви помогне с намачквания дрехи. Достатъчно е да го насочите към смачканите участъци и да пуснете топлия въздух от не много близо. Този вариант е добър при леко влажни и не много намачкани дрехи.

Надяваме се с тези съвети да направим гладенето по-лесно, бързо и приятно.

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response