close
46-colours-300×234

Коя от нас не обича цветовете, особено след края на сивата зима нямаме търпение гардеробът ни да се напълни с багри.

Текстилните бои , обаче далеч не са безвредни за нас и за околната среда. Някои дрехи са истински токсичен коктейл, а информацията на етикетите е крайно недостатъчна.

Всъщност първият изкуствен оцветител е създаден през 1856г. до тогава всички тъкани са се боядисвали само с естествени бои. С измислянето на синтетичните оцветители се появяват и много багрила на базата на бензин и негови производни, които са много токсични . При производството на облекло съвременната текстилна индустрия използва повече от 4000 различни оцветители, а 70% от боите са синтетични, но не всички са опасни. Текстилната промишленост използва химикали не само за оцветяване, но и за омекотяване на тъканите. Голяма част от  тях не са били тествани за токсичност и ефекти върху човека и околната среда.

дрехи

До известна степен можем да сме спокойни, защото Европейският съюз има редица директиви и забрани за определени багрила, които са в сила отдавна. Но дори в ЕС да има забрана голяма част от дрехите се произвеждат в страни извън съюза и се предлагат свободно на пазара. В производството на държави като Китай Тайван, Индия, Корея и Бразилия все още използват оцветители на бензинова основа. Освен това с все по-големият  брой хора пазаруващи онлайн от различни краища на света, рискът от закупуване на токсични дрехи се увеличава.

Токсичните вещества в багрилата на дрехите могат да причинят така наречената текстилна алергия, която се проявява в сърбеж, дразнене и парене, когато кожата е дълго време в допир с дадена дреха. Заради ниската си цена панталоните, блузите, ризите и тениските произведени в Азия и Африка се търсят много, но не може да се гарантира тяхното качество.

Освен това има много хора, които са засегнати не само от контакт с текстила, но и с копчета, ципове, закопчалки на сутиени и други. При жените рисковете са по-големи тъй като те носят повече бижута от метали, от които се правят и циповете. Това може да доведе до зачервяване на кожата или обрив, където има допир с метала.

46-colours-300x234

Какво да правим при симптоми на текстилна алергия?

Ако се появят симптоми на текстилна алергия трябва да се обърнете към дерматолог и да занесете дрехите, с които сте имали контакт за да установят по-лесно вредните съставки, причинители на състоянието. Такива алергии се лекуват с медицински кремове и мазила.

Много е важно да купуваме качествени дрехи, особено през предстоящите топли сезони. С увеличаването на температурите човешкото тяло отделя повече пот, което спомага на вредните субстанции да влязат по-лесно в контакт с кожата.
еко текстил

Как да се предпазим?

  • Колкото по естествено, толкова по-добре. Колкото по-голямо е съдържанието на естествени съставки на текстила, толкова по-малка е опасността от алергични реакции. Избирайте дрехи от органичен памук и естествени материи като вълна, коприна, коноп и бамбук. При купуване на дрехи от изкуствени материи например акрил и полиакрил се увеличава и рискът от реакция при по-чувствителните хора.

 

  • Внимавайте със спортните облекла, тъй като съставките в тях, които

предлагат удобства като висока пропускливост на потта, отблъскване на водата или предпазване от вятър, дори неутрализиране на миризми, не са съвсем безвредни.

  • Изпирайте всяка дреха по няколко пъти преди да я облечете. Това се отнася особено за детските дрешки.
  • Дори на етикета на детска дреха да е написано, че е устойчива на огън, прочетете добре от каква материя е направена и избирайте само естествени тъкани.
  • Дрехите втора употреба са много добър вариант, защото вече са минали през много пране и са запазили качеството си.
  • Ако сте с чувствителна кожа избягвайте дрехи в тъмни цветове като черно, кафяво, сиво и тъмносиньо. Освен сините багри, други цветове, с които трябва да се внимава са яркочервеното и оранжевото.

 

  • Избирайте качествени перилни препарати, които не се задържат в тъканите и не могат да причинят дразнене. Добра опция са био препаратите, които не съдържат химикали.

 

  • Избягвайте дрехи с метални части особено такива съдържащи никел или хром. Жените са най-уязвими, тъй като тези метали се срещат често в бижутата. Могат да предизвикат свръхчувствителност.
  • Цената е важна, най-евтиното не винаги значи най-качественото.
  • Търсете дрехи от Еко текстил, който гарантира, че във всеки един етап от производството не са използвани вредни вещества.

 

Всеки от нас е попадал на дреха със странна, изкуствена материя, която оставя петна върху мебели, обувките , чантата  или има силен мирис, това са част от нещата, които трябва да ни накарат да пазаруваме с повишено внимание. Важно е също да четем етикетите и да се интересуваме от съставките на нещата, които носим. Бъдете внимателни при избора на дрехи и се доверете на естествените материи и доказаното качество на артикулите втора употреба!

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response