close
Дамска мода

Джинси – новата дума за комфорт, класика и равенство в половете

Jeans_dressyou

Джинси 2016

Отдавна джинсите заемат важна част в женския гардероб и поставят началото на равенството между половете и унисекс моделите. Това са панталони, които могат да се носят на различни събития или през уикендите, а най-важното е, че са изключително комфортни и удобни. Всяка жена трябва да притежава поне три чифта от тези незаменими панталони. Тенденциите в модата се променят и всеки сезон дизайнерите създават нови модели. Ето най-популярните от тях за 2016г.

Скини дънки са подходящи за високи и стройни дами, с дълги, прави крака. През този сезон са модерни тези с по-висока талия и по-къси крачоли.

Бойфренд модел Както е ясно от името, това е модел с по-свободна кройка, който изглежда небрежно и е изключително удобен. Можете да го комбинирате с ризи и tomboy аксесоари.
Дънки с много декоративни елементи тези със сигурност присъстваха във всяка колекция на модния подиум. Пайети, маниста, капси, бродерии, цветове и текстури. Тук важи максимата – „Колкото повече, толкова повече.“
Други модели джинси, които присъстваха в тенденциите за сезона са полусезонните джинси, пачуърк, дънки с ластик, прави джинси, с принт.
Изберете най-подходящите за вашата фигура и ежедневие и се насладете на комфорта им. В сайтът ни DressYou.bg ще откриете уникални модели секънд хенд дънки на известни марки и с отлично качество. Разгледайте и останалите категории и създайте своята зашеметяваща визия, като комбинирате дрехи и аксесоари.

Исторически факти

Първите джинси (дънки) са създадени от Levi Strauss през 1853г. Материалът, от който са били изработени е бил предназначен за палатки. Името джинси, обаче е било дадено през 30-те години на 20 век. Платът за направата им идва от италианския град Генуа и на пакетите е било щамповано името Genes, на английски джинс. Когато Леви Щраус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от град Ним, Франция (Dr Nimes), затова понякога платът се нарича деним.
В началото този тип панталони се носят от фермери и каубои. През втората световна война стават нещо като военна униформа, няколко десетилетия по-късно стават любими на хипитата, а през 70-те и 80-те години на 20 век се появяват нови технологии за обработка на плата – stonewash и overdye, възникват също нови модни течения в цветовете и дори създаването на дупки. В последните десетилетия джинсите
продължават да бъдат едно от най-комфортните и практични облекла и вече можем да открием не само панталони от деним, а и ризи, якета, поли и чанти.
Има теория, че в България джинсите са по-известни с името дънки, защото в началото на 80-те години, когато навлизат основно като контрабанда джинсите Levi‘s Donkey, надписа Donkey e бил изписан с големи букви на пакетите и вероятно е бил грешно приет като основно наименование.
В началото боята е била естествено индиго, но често се случвало да оцветява в синьо. Днес се използват синтетични оцветители, които са много по-качествени. За омекотяване плата се пере със студена вода с камъни, а за избелване се използват белина или калиев перманганат.

Видове джинси

– според цвета са тъмно сини, светло сини, черни, бели, съществуват и други цветове, а за оригинален цвят се счита индигото.
– според формата са Original, Relaxed, Regular, Skinny, Boot, Straight, Loose, High Waist
– според размера европейски от 36 до 72, американски от 3 до 40

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response