close
Detox water cocktail

Празничните дни отминаха и всички вероятно сме попрекалили с козунаци, яйца и какви ли не други вкусотии. С идването на топлото време и мисълта за лятната почивка обаче, трябва да се погрижим за тялото и фигурата си.

 

Не е добра идея да се впускаме в диети със строги ограничения веднага след празничното похапване.  Можем да започнем с лек детокс, който да помогне на организма да се пречисти и да се подготви за топлото време. Дори малките промени ще ви накарат да изглеждате и да се чувствате добре за отрицателно време.

 

Detox text made from fruits and vegetables

Натрупаните токсини през зимата създават чувство на  умора и отпадналост, когато времето стане по-топло. Наричаме това състояние „пролетна умора“, която се характеризира още с изтощение, главоболия, апатия и лошо настроение. Една от многото ползи на детоксикацията (пречистване) е именно, че дава енергия, кара ни да се чувстваме по леки и тонизирани, и подобрява настроението.

 

Колкото и здравословно да се храните ако организмът ви е задръстен от токсини и мазнини, той не абсорбира веществата, от храната, която консумирате, а напротив, чувствате се още по-тежки, тромави и мудни, когато стане топло.

диета

Добрият детокс режим ще помогне на организма да премахне натрупаните отпадъци и да се мобилизира.  За хората с хронични заболявания е добре да се консултират с лекар преди да преминат към пречистващ или диетичен режим.

 

Предлагаме ви 10 ценни съвета, за това какво да включите в менюто си за да пречистите организма и да презаредите батериите за кратко време.

 

  1. Пийте много течности – Течностите са изключително важни за нашия организъм. Независимо дали избирате вода, чай или фреш, пийте колкото се може повече. Един полезен сутрешен ритуал е да започнете деня с чаша топла вода с лимон и настърган джинджифил. Течностите ще отмият натрупаните токсини и ще помогнат на организма да се отърве от тях чрез функциите на отделителната система. Нашето тяло има нужда да е винаги добре хидратирано, за да има енергия. Не прекалявайте с кафетата и си дайте почивка от алкохолните, енергийни и газирани напитки с много захар. Добър избор е зеленият чай, който можете да консумирате студен или топъл. Той помага за ускоряването на метаболизма по естествен начин. Освен това освежава и събужда, а има и антиоксиданти свойства. Помага за премахването на натрупани мазнини и правилното функциониране на черния дроб.
Detox water cocktail
  1. Подбирайте храните в менюто си – Консумирайте храни, които помагат за отделянето на токсините като например боровинки, броколи, кейл, цвекло, зеле, моркови. Цвеклото е чудесен избор, тъй като съдържа уникална смес, която пречиства кръвта и черния дроб.

 

  1. Заредете се с витамин C – Набавете си този ценен витамин чрез пиенето на освежаващи, здравословни сокове и похапването на пресни плодове. Цитрусите съдържат най- много витамин C, като фаворит е грейпфрутът, който е богат също и на антиоксиданти, действа пречистващо на черния дроб и помага за изгарянето на излишните мазнини. Приемането на витамин C ще подсили имунната система и защитните сили на организма, освен това ще подобри настроението, и ще ви накара да се чувствате бодри и освежени.

 

  1. Ограничете захарта – Намалете приема на захар и особено на продукти с рафинирана захар като шоколади, торти и сладкиши. Захарите се преработват от организма и се складират под формата на телесна мазнина. Заместете сладкишите с плод, поне докато трае пречистването.

 

  1. Включете ядки в менюто си – Ядките са източник на аминокиселини и протеини, което ги прави добър избор за спортуващите, които искат да натрупат мускулна маса. Те не съдържат захари и са пълни с ценни мастни киселини. Редовно похапвайте орехи, бадеми, кашу или други ядки най-добре в суров вид.
подправки
  1. Повече фибри – Фибрите помагат на работата на храносмилателната система като подхранват бактериите в червата, освен това дават усещане за ситост. Можете да си набавите ценни фибри ако добавите в менюто си смляно ленено семе, семена от чия или овесени ядки. Прибавете ги към кисело мляко, смутита или супи.

 

  1. Не отбягвайте чесъна – Чесънът и лукът подпомагат процесите по пречистване на организма. Чесенът е природен антибиотик, който има доказани свойства да защитава черния дроб от токсично претоварване, а чистият черен дроб значи по-добър баланс на хормони, холестерол и по-добър метаболизъм.
Green smoothie downward view on granite
  1. Зелена светлина за организма – Зелените зеленчуци са истинско съкровище. Спокойно можем да ги наречем суперхрани. Добавете в менюто си спанак, спирулина, коприва, зелена салата, броколи, лапад. Те съдържат много желязо и антиоксиданти, което ги прави изключително полезни. Можете да си направите вкусна и полезна супа, салата или смути и да заредите организма с ценни вещества.

 

  1. Магията на подправките – Има много полезни подправки, които укрепват тялото и подпомагат жизнено важни функции. Един безспорен диамант сред тях е куркумата. Тя действа анти възпалително, ускорява метаболизма, пречиства черния дроб и е пълна с полезни вещества. Добавете я към смутита или вегетариански ястия и ще можете да се насладите на чудесен вкус, цвят и аромат.

 

пролетно пречистване
  1. Повече движение – Движението е здраве! Чрез него стимулирате организма да разгражда по-бързо ненужните вещества, изхвърляте токсини, стягате мускулите и развивате силата, енергията и гъвкавостта си. Ако не обичате спорта, можете просто да изберете стълбите пред асансьора или да се поразходите вместо да се качите на автобуса. Малките, ежедневни избори имат голямо значение.

 

Посрещнете лятото бодри и леки, пълни с енергия, сила и добро настроение. Бъдете готови за хубавите моменти, дългите, топли дни и всичко красиво и вълнуващо, което този сезон има да ви донесе.  Нека пролетното почистване на тялото, започне сега!

Tags : детоксздравепочисване на тялото
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response