close
Разни

Как модата се е променила през годините?

dressyou_drehi_vtora_upotreba_istoria_na_modata

Кратка история на модата

Модата е навсякъде и е била сред нас от хилядолетия. Тя е изкуство, маниер, начин на изразяване и показва индивидуалния поглед към красивото. Още от древността хората смятали, че красивите, цветни дрехи ще им донесат късмет. В древността, човек се е оценявал по облеклото. Този, който носел цветно и екстравагантно облекло, получавал повече внимание и възхищение от околните.

Празниците и събитията имали голямо влияние върху модата. Тъй като всеки отделен празник имал двой „дрес код“ и това се отнася не само за дрехите, но и за прическите и аксесоарите. Дълго време модата е била запазена само за висшите слоеве на обществото. А самата дума се използвала, за да обясни промените в облеклото през 14 век. Най-новите тенденции  били налагани от аристокрацията. Век по-късно, модата става важна не само за елита. Това е времето през, което се появяват първите списания, посветени изцяло на модата. Дамите, които искали да са в крак с модерното, да бъдат забелязани и да се откроят като част от елита, трябвало да носят най-актуалните дрехи и аксесоари. Не всички могли да си позволят тези дрехи, затова се появяват и дизайнерите и шивачите, които създават облекла по модели, разчупват кройките и използват нови платове и техники.

През 17. век започват да се обособяват различните стилове в модата. Колкото по-заможен е даден човек, толкова повече злато, декорации и скъпоценни камъни имало по дрехите му. Облеклото било предназначено да покаже статус. С новите модни списания се появила и критиката, която обсъждала кое е модерно, красиво и морално. Модата започнала да се развива и разделя на течения, стилове и тенденции. Мъжката мода също се развивала динамично, като през 18. век, най-модерни били фраковете, които се носели на официални събития. Днес те почти не се използват.

Съвременната мода е добила статус на изкуство и се превърнала в огромна индустрия със своя собствена история и лица. Талантливи дизайнери от всички страни показват какво според тях е красиво, а ревютата се превръщат в пищни спектакли. В днешно време, модата заема важна част от живота ни. Помислете си само колко време отделяме в избор на дрехи и съчетаването им всеки ден! Защото е важно как изглеждаме, това е начинът ни да изразим себе си, да изградим собствен стил и да сме в крак с времето. И днес още важи крилата фраза“ Няма значение какво говориш, важно е как се обличаш“. Днес имаме всичко, от което се нуждаем за да бъдем красиви и да имаме самочувствие без да се налага да харчим много и дори без да излизаме от дома си. Вече имаме възможност да пазаруваме онлайн, както и да спестим от бюджета си като пазаруваме маркови дрехи на достъпни цени.

Пазаруването на дрехи втора употреба е начин да се противопоставим на консуматорството и възможност всяка дама да изглежда перфектно без да е нужно да харчи космически суми. Фокусът не е върху цената, а върху таланта и усета на всяка от нас да съчетае дрехите и да изрази себе си чрез облеклото.

Любопитни факти

–              Първото дамско сако е дело на английски шивач и е създадено през 1881.

–              Чантата, както и обувките с токчета са били типично мъжки аксесоари още от 1. Век пр. Хр. Постепенно жените започват да ги носят. Масовото производство на чанти започва след Втората световна война.

–              Полата е най-древната дреха, тя е носена още от първобитните хора, които я изработвали от кожа. По-късно тя се развива до една от основните дрехи в дамския гардероб с различна дължина и форма.

–              Блузите са били носени главно от жените в провинцията. Те навлизат в градската мода чак в началото на 20. век.

–              Първите сутиени са били носени от жените на остров Крит във вид на препаска от плат. По-късно корсетът заменя сутиена, а с времето той постепенно се развива, в това което познаваме днес.

dressyou_drehi_vtora_upotreba_istoria_na_modata_1
DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response