close
Полезни съвети

Как да запазим цветовете на дрехите по-дълго?

dressyou_kak_da_zapazim_cveta_na_drehite

Няколко съвета как да запазим реалните цветове на дрехите

Случвало ли ви се е новата блуза да пусне цвета си и да съсипе други ваши дрехи? Или пък цветовете на някоя дреха да избледнеят бързо и тя да изглежда овехтяла?

Има материи, които изпускат цвят много по-лесно от други. Това зависи и от технологиите, които производителите ползват за боядисване. Случва се дадена дреха да изглежда чудесно на пръв поглед, но след първото пране цветовете да избледнеят до неузнаваемост.

В този пост сме подбрали за вас няколко лесни трика, с които да запазите цветовете на дрехите си по-дълго и да не се притеснявате да ги перете заедно с други.

  1. Ярките или много тъмни дрехи са тези, които най-често пускат боя, така че преди да ги изперете можете да ги накиснете за 30 минути във вода смесена с ½ чаша оцет и малко сол. Това помага за фиксиране на цветовете. Можете да добавите и оцета преди изплакване на дрехите така те ще запазят интезивността на цветовете си и ще изглеждат като нови по-дълго време. Имайте предвид, че оцетът не се препоръчва за някои тъкани.
  2. За да избегнете неприятни ситуации най-добре разделяйте прането на тъмно и светло и ги перете отделно.
  3. Ако не сте сигурни коя дреха ще пусне боя и коя не, натопете я в леген със сапунена вода предварително. Ако водата се оцвети значи дрехата има нужда от специално пране.
  4. Прането в студена вода се препоръчва, когато става въпрос за цветни дрехи. Топлата вода е подходяща за пране на бельо и хавлии.
  5. Напоследък станаха популярни кърпичките за улавяне на цвета. Те се поставят в пералнята при прането и улавят цветовете преди те да се разпространят по другите дрехи.Обръщайте дрехите наопаки при сушене, за да не избледняват цветовете.
  6. Не простирайте ярките дрехи на пряка слънчева светлина тъй като на слънце цветовете избеляват.
  7. Някои дрехи имат нужда от пране на ръка или химическо чистене, проверете етикета преди да перете.
  8. Бъдете предпазливи при покупката на дрехи и обръщайте внимание на етикетите там са отбелязани всички подробности и препоръки за правилно пране и съхранение.
  9. Избирайте качествени материи като пакум и плетива тъй като задържат цветовете добре.
  10. Ако все пак се случи прането да се боядиса, веднага отстранете дрехата, която е пуснала и изперете всичко останало наново със силен, но щадящ препарат.

Имайте предвид, че не винаги по-скъпите дрехи са по-качествени и цветовете ще издържат по-дълго. Напровтив, материи като коприна и полиестер са приятни и меки на допир, но много трудно задържат боята. Дрехите втора употреба се оказват по-добрия избор, защото вече са минали няколко пранета и дори след носене са запазили цветовете си. Това говори за качествена материя и висок стандарт технология на боядисване.

Тези няколко съвета ще ви спестят много главоболия и ще ви позволят да се радвате на свежи цветове върху дрехите си по-дълго. Бъдете внимателни при покупката на нови дрехи, при прането, сушенето и съхранението им за да ги запазите в добър вид. Полагайте специални грижи за деликатните материи и винаги проверявайте етикетите предварително.

Радвайте се на цветовете на лятото и нека то да е ярко и шарено!

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response