close
Полезни съвети

Как да съхраняваме вълнените дрехи, когато не се употребяват

dressyou.bg_natural_fabrics_wool

Непреходен лукс, който си заслужава да притежаваме

Вълнените дрехи и аксесоари са доказали предимствата си във времето, всеки от нас има поне една дреха, шал или шапка, изработени от вълна, а някои дори са ги получили, като „наследство“ от своята баба. Да, защото всичко направено от вълна, е изключително устойчиво и качествено, а при правилно съхранение, може дори да се предава в поколенията.

Има различни видове вълна, най-популярната и на достъпна цена е овчата вълна, обикновено при допир с кожата леко боцка, но притежава добра термо защита и е най-широко разпространена, в сравнение с другите вълни на пазара. Следващият вид е агнешка вълна, добива се от първото стригане на агнетата, когато са съвсем малки. Тя е по-мека, еластична и скъпа от овчата вълна. Мериносовата вълна се добива от мериносови овце, в сравнение с овчата вълна е по-фина и не толкова обемиста, не се свива толкова, при пране и намира приложение целогодишно, защото топли, когато е студено и охлажда, когато е горещо. Мохер – получава се от ангорски кози, има копринена текстура, затова е много мек и блестящ, но в същото време има отлични топлинни качества. Вълната от мохер няма много люспички, за разлика от традиционната овча вълна, така че е по-гладка. Не се мачка лесно и е доста устойчива. Ангорска вълна се добива от ангорски зайци. Тя е чудесен изолатор, благодарение на кухите заешки влакна. Тя държи много по-топло от овчата вълна и е изключително подходяща за по-студен климат. Вълната от алпака се добива от бозайник, подобен на лама. Тя е лека, мека, издръжлива и копринена. В чист вид се използва много рядко, защото е доста по-скъпа от останалите видове. Кашмир – счита се за най-луксозния и висококачествен вид вълна. Добива се от руното на кашмирените кози, които живеят високо в Хималаите. Най-качествената вълна е около слабините на козата – най-фините влакна. Тези влакна с най-високо качество не са толкова много, затова годишно се добиват около 50-150гр. Дрехите, изработени от този вид вълна имат уникални характеристики – мекотата на кашмирените пуловери, не може да се сравни с другите видове вълна, освен това топлят осем пъти повече от овчата вълна. С кашмирените пуловери, със сигурност, няма да почувствате студ.

Основни правила и поддръжка на дрехи и аксесоари от вълна

Вълната ще запази своите отлични качества и характеристики, когато се оставя по-често на проветриви места. Никога не перете вълнените дрехи на температура по-висока от 20°С. Единствено така ди гарантирате, че ще запазят своята форма и няма да се свият или развличат. Препоръчва се ръчното пране, но може и да използвате своята пералня, като нагласите градусите и програма за вълнени тъкани. Изпраните дрехи никога не се сушат на пряка слънчева светлина или в сушилня. Последствията могат да бъдат необратими. Вълнените дрехи не бива да се гладят. Винаги следвайте инструкциите от етикета.Когато не се употребяват е препоръчително да се съхраняват в специални проветриви пликове за дрехи и не забравяйте да използвате препарата против молци. Добри резултати в борбата с молците дават торбичка със сушен риган, орехова шума или букет от лавандула. Може да използвате и диви кестени. Молците не харесват аромата на здравеца, евкалипта, дафиновия лист, ментата и розмарина.
Сега, благодарение на достъпността и ниските цени, които предлагат секънд хенд магазините, ние от DressYou.bg имаме възможността да ви предложим широка гама от вълнени дрехи и аксесоари. При нас ще откриете уникални артикули и истински находки, а защо не и да откриете онзи единствен кашмирен пуловер, който да завещаете на вашите внуци?

DressYou

The author DressYou

В онлайн магазин DressYou.bg предлагаме секънд хенд дрехи и аксесоари на водещи марки в модния бранш, с високо качество и доказан произход от Западна Европа. Нашите консултанти ще Ви съдействат при осъществяване на поръчката и ще получите избрания от Вас артикул в рамките на 3 работни дни, на посочен от Вас адрес.

Leave a Response